Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


SURSE Procurorii au clasat dosarul deschis după afirmațiile făcute de președintele Iohannis cu privire la maghiari

By Robert Madaianu , in Justitie , at 15 iunie 2020 Etichete: ,

Procurorii de la Parchetul General au clasat dosarul deschis după ce trei asociații l-au reclamat pe Klaus Iohannis în scandalul Ținutului Secuiesc. În ordonanța de clasare, anchetatorii au explicat că afirmațiile făcute de șeful statului nu încalcă legea, iar președintele a fost, deja, sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

”Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure). În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificat ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, potrivit sursei citate.

Context

Șeful statului a atacat PSD la momentul respectiv, susținând că ”a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc.”

”Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”, a afirmat Iohannis, în aprilie.

Ulterior, președintele a fost amendat de CNCD cu 5.000 de lei.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW