Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


SURSE Liberalii vor să negocieze om la om în Parlament pentru susținerea guvernului minoritar Ciucă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 26 octombrie 2021

Liberalii nu renunță la varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR, așa că vor să negocieze cu fiecare parlamentar în parte, în condițiile în care pentru ca Guvernul Ciucă să fie investit mai sunt necesare 70 de voturi, au declarat surse din PNL pentru Main News. Marți, 26 octombrie, mai au loc negocieri cu cei de la UDMR, care ar putea primi portofoliul Fondurilor Europene, conform surselor citate.

Totodată, dacă Guvernul Ciucă nu primește votul de încredere din partea parlamentarilor, nu este exclus scenariul în care ar putea fi declanșate alegeri anticipate. De precizat este că aceleași surse politice respingeau ideea anticipatelor în urmă cu câteva zile.

Astfel, Cabinetul Ciucă ar urma să fie votat la finalul aceste săptămâni. Oricum, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile din momentul desemnării de către președinte să formeze o echipă și să contureze un program de guvernare, pe care să le înainteze Parlamentului pentru un vot de încredere. Cum șeful statului l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze un nou guvern în data de 21 octombrie, termenul expiră duminică, 31 octombrie.

Sursele liberale au mai precizat pentru Main News că nu vor exista negocieri cu AUR și nici discuții cu social-democrații, întrucât „nu există compatibilitate”.

Miercuri, 27 octombrie, ar urma să aibă loc o ședință a Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL, în care va fi luată o decizie finală privind membrii Cabinetului Ciucă şi programul de guvernare, au mai explicat sursele politice. Rămâne de văzut ce vor stabili liberalii.

De altfel, liderul PNL, Florin Cîțu, a subliniat chiar astăzi că nu există alt mandat în partid decât susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR.

Nicolae Ciucă, primă rundă de negocieri fără succes

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a avut mandat din partea PNL de a negocia cu PSD și USR susținerea în Parlament a unui guvern minoritar format din liberali și UDMR.

Social-democrații au refuzat varianta propusă de liberali, iar în spațiul public au apărut informații potrivit cărora PSD ar vrea să intre la guvernare, numai că, în pofida speculațiilor, Marcel Ciolacu a negat existența unor astfel de discuții.

„Am vorbit telefonic cu premierul desemnat, căruia i-am trimis cele 10 priorități ale PSD. Eventual, să le prindă în programul de guvernare și rămânând ca domnia sa să ne transmită programul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă. Nu avem în acest moment o discuție ca PSD să intre la guvernare, nu am avut o astfel de discuție. (…) Dlui prim-ministru desemnat i-am trimis cele 10 măsuri. Așteptăm răspunsul domniei sale”, a declarat Marcel Ciolacu luni, 25 octombrie.

Premierul desemnat a avut luni o întâlnire și cu Dacian Cioloș, în cadrul căreia s-a lovit de refuzul președintelui USR de a susține un guvern minoritar format din PNL și UDMR.

Reprezentanții USR s-au arătat dispuși să voteze învestirea doar dacă vor face parte din guvern. În plus, Dacian Cioloș a mai pus o serie de condiții, printre care se numără asumarea unui calendar de reforme, dar și stabilirea alocărilor bugetare pentru anul viitor.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW