Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Liberalii vor să ceară înlocuirea lui Marius Budăi din funcția de ministru al muncii

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2022

După ce în ultimele săptămâni s-au aflat în defensivă aproape permanent în cadrul coaliției de guvernare, liberalii vor să contracareze. Surse din cadrul PNL au declarat pentru Mainnews.ro că iau în calcul să ceară partenerilor de la PSD înlocuirea lui Marius Budăi din funcția de ministru al muncii. 

În ultimele ieșiri publice Marius Budăi a insistat cu ideea renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență. Prin acest document Guvernul s-a angajat să nu depășească un plafon maxim de 9,4% din PIB alocat pensiilor.

Această prevedere este utilizată de Marius Budăi, dar și de alți lideri ai Partidului Social Democrat, printre care și Marcel Ciolacu, drept scuză pentru deciziile de creștere a pensiilor sub așteptările setate electoratului în timpul campaniei electorale.

În realitate, marea problemă o reprezintă bugetul, iar nu acel plafon. Pentru anul 2022, Guvernul estimează un PIB de 1.317 miliarde lei, în vreme ce cheltuielile cu pensiile pe bază de contributivitate se vor ridica la 99,7 miliarde lei, adică 7,5% din PIB. La această sumă se adaugă aproximativ 10 miliarde lei pentru pensiile speciale, ceea ce reprezintă 0,9% din PIB, deci un total de 109,7 miliarde lei. Ținând cont de PIB pentru anul 2022 estimat în buget la 1.317 miliarde lei, plafonul de 9,4% destinat pensiilor este de 123,8 miliarde lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *