Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


Medlife limitează consultațiile pentru pacienții cu probleme respiratorii acute/ Secretar de stat în Ministerul Sănătății: E alegerea privaților

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 13 martie 2020 Etichete: , , ,

Cel mai mare operator privat de sănătate, MedLife, a decis să restrângă pentru o perioadă limitată consultațiile pentru pacienții cu probleme respiratorii acute pentru a păstra în siguranță pacienții care vin în cadrul clinicii pentru alte patologii. În replică, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat, pentru mainnews.ro, că este alegerea privaților de a evita  aglomerațiile, tocmai prin limitarea prezentării la consultări în zone mai aglomerate ale cazurilor cronice, care nu impun neapărat un consult în acel moment.

„În contextul numărului crescut de solicitări venit din partea pacienţilor cu patologie respiratorie, am decis să restrângem pentru o perioadă limitată programul de consultaţii în cazul pacienţilor adulţi cu patologie respiratorie acută pentru a putea asigura un flux optim şi a păstra în siguranţă pacienţii care se adresează pentru alte patologii. În cazul copiilor până în 18 ani programul nu a suferit modificări”, au transmis reprezentanţii MedLife pentru ZF.

Potrivit sursei citate, toate unitățile MedLife funcționează în regim normal, implementând metodologia de supraveghere a noului coronavirus, în funcție de deciziile Institutului Național de Sănătate Publică.

Contactat de mainnews.ro, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că este o decizie a Comitetului Național pentru Situațiile de Urgență, în scenariile III și IV, în care aceste spitale vor deveni spitale de suport.

„Spitale de suport însemnând secțiile de boli infecțioase și secțiile de terapie intensivă. Restrângerea nu se face doar în contextul acestor locuri. Se face și în contextul în care trebuie să ai doar internările care trebuie internate de urgență sau evaluările care trebuie evaluate, adică cazurile acute și grave, nu cazurile cronice pentru consultările relativ de specialitate. Este alegerea privaților de a evita aglomerațiile tocmai prin limitarea prezentării la consultări în zone mai aglomerate a cazurilor cronice care nu impun neapărat un consult în acel moment și a intervențiilor chirurgicale care sunt intervenții cronice care nu au intervenit într-un moment acut”, a declarat Nelu Tătaru pentru mainnews.ro.

Ministrul Sănătății, medic la Medlife

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, s-a aflat în centrul unui scandal în luna ianuarie 2020, atunci când a decis să susțină Ordonanța de Urgență care prevede ca pacienții cu boli cronice, dar și cei care reprezintă urgențe medicale, vor putea fi tratați și în spitalele private, iar serviciile medicale vor fi decontate de stat din programele naționale de sănătate.

Victor Costache a fost criticat de partidele politice, chiar și de medici, fiind acuzat că vrea să privatizeze sistemul de sănătate, în condițiile în care acesta lucrează la spitalul Polisano, din Sibiu (spital deținut de MedLife).

Ce spunea Ministerul Sănătății despre OUG privind reforma din sănătate

Ministerul Sănătății preciza că prin modificările aduse Legii 95 privind reforma în sănătate aprobate în ședința de Guvern de la începutul lunii februarie, pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-un spital de stat „iar numărul vieților salvate va fi în creștere”.

„Nu se privatizează niciun serviciu medical! Modificările de astăzi dau șansa pacienților în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România din cauza centrelor de cardiologie intervențională și de stroke.

„Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc”, mai precizează instituția.

În acest mod, numărul spitalelor în care se vor rezolva astfel de cazuri va crește iar pacientul va beneficiar doar de tratament, fără a fi nevoit să plătească pentru acest lucru. În cazul spitalelor private, de asemenea, pacienții nu vor plăti nimic în plus.

„În cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astazi se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decât pana acum dar si private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.

De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova”, explică Ministerul Sănătății.

A doua modificare este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

Astfel, un bolnav de cancer va beneficia de servicii integrale în care sunt incluse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale, la un spital de stat sau unul privat, în funcție de opțiunea acestora.

Alte modificări ale Legii 95

„Ordonanța va da startul, în anul 2020, derulării programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped, etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.

O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanță este corectarea unei nedreptăți care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenției va fi decontată de CNAS și va avea un impact pozitiv asupra calității vieții, dar mai ales a reinserției sociale.

De asemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă! 

O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specialist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.

Nu au fost neglijați nici personalul militar în activitate, polițiști și funcționari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav”, a mai menționat Ministerul Sănătății.

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța de urgență

Pe 19 februarie, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională OUG 25/2020, ordonanța de urgență care prevede liberalizarea unor servicii medicale pentru clinicile de sănătate private.

Conform unui comunicat, Avocatul Poporului semnalează faptul că inițiatorii ordonanței au omis să ”solicite și să obțină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistența medicală de urgență”.

De asemenea, se semnalează faptul că ordonanța vine să afecteze calitatea serviciilor medicale publice prin diminuarea resurselor. – ”Finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private”.

altă critică a Avocatului Poporului vizează faptul că prin liberalizarea acestor servicii nu se va asigura concurența de pe poziții egale între operatorii privați și cei publici, din cauza faptului că achizițiile publice de materiale și medicamente urmează o altă procedură.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW