Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


SURSE Guvernul discută introducea TVA zero la alimente de bază / Avertismentul expertului în fiscalitate Gabriel Biriș

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Membrii guvernului Ciucă discută introducerea unei cote TVA zero la alimentele de bază, de la 9% în acest moment, conform unor surse guvernamentale, citate de Economedia.ro. Informația a fost confirmată de Mainnews.ro.

De asemenea, PSD solicită ca măsurile anunțate de premierul Ciucă – scăderea TVA pentru energie la 5% de la 19% și compensarea contravalorii certificatelor verzi din facturi – să intre în vigoare de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie.

Vîlceanu susține că TVA zero încalcă legislația UE

Ministrul proiectelor europene, Dan Vîlceanu, a respins într-o declarație publică o astfel de posibilitate, deoarece, spune el, ar încălca o directiva 2006/112/CE a Comisiei Europene.

„Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice (n.r. – cu Comisia Europeană), dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement”, a declarat joi Dan Vîlceanu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, citat de News.ro.

Scad taxele, scad și prețurile?

Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, expertul în fiscalitate Gabriel Biriș a explicat că o astfel de reducere ar putea avea impact doar în ceea ce privește facturile la energie, nu și însă în prețul de la raft al produselor de bază.

„TVA este o taxă pe consum. Este suportată de consumatorul final, care o plătește la comerciant. Teoretic, reducerea TVA înseamnă că prețurile scad cu 9% la alimentele de bază și la energie. La energie lucrurile sunt mai reglementate, iar acolo lucrurile se vor vedea direct, însă la alimentele de bază, cum se va asigura Guvernul că acești bani pe care îi ia de la consumator rămân la consumator și nu cresc prețurile? Să nu uităm că atunci când TVA a scăzut de la 19% la 9% prețurile n-au scăzut”, a explicat consultantul fiscal.

Deficit bugetar imens

O altă problemă a unor astfel de măsuri o reprezintă impactul bugetar, în contextul în care România și-a asumat reducerea deficitului bugetar până la sub 3% din PIB până în 2024, pentru a nu fi sancționată de Comisia Europeană. Conform unui calcul efectuat de Gabriel Biriș, dacă Guvernul ar pune în aplicare TVA zero pentru alimente de bază și energie, doar în anul 2022 impactul bugetar ar fi de peste 1,5% din PIB.

„Noi avem o procedură de deficit excesiv, iar pentru nu se activa sancțiunile, avem un calendar de a reduce deficitul de la 9%, cât a fost în 2021, la 6,2% în 2022, până la sub 3% în 2024. În condițiile în care bugetul este la limită, trebuie să vedem care este impactul pe buget și inclusiv pe PNRR, care este condiționat de atingerea acestor ținte. (…) Dacă vor introduce în categoria de alimente de bază carne, făină ouă, pe care cetățenii cheltuie în medie în jur de 300 lei lunar, impactul bugetar ar fi în jur de 5,5 miliarde lei. La energie, estimat vorbind, ar fi vorba de peste 10 miliarde lei. Vorbim de peste 15 miliarde lei, care reprezintă peste 1,5% din PIB”, a avertizat Gabriel Biriș.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW