Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Fugarul Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău pentru a fi extrădat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2020

Deputatul fugar Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău și urmează să fie extrădat în România. Condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, acesta a rămas, luni dimineață, fără cetățenie Republicii Moldova, după ce actul semnat de președintele Igor Dodon a fost publicat în Monitorul Oficial.

„De către ofițerii de investigații ai Direcției Investigații Criminale a INI al IGP, astăzi, în jurul orei 16:15, în mun. Chișinău a fost reținut cetățeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi.

Acesta se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Astăzi, i-a fost retrasă cetățenia prin decretul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce a fost obținută într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind inițiate procedurile în corespundere cu cadrul normativ.

Autoritățile au demarat procedura de extrădare, în corespundere cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova și România”, se arată în comunicatul Poliției Republicii Moldova.

Context

Fostul deputat a fost dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Instanța a stabilit și ca Rizea să plătească suma de 300.000 de euro.

Cristian Rizea a fost găsit în Republica Moldova, sub numele de Mihai Cristian Luigi. Acesta ar fi fost ajutat de către serviciile secrete ruse și Igor Dodon pentru a obține cetățenia și pentru a se ascunde la Chișinău.

CITEȘTE ȘI: Fugarul Cristian Rizea a rămas fără cetățenia moldovenească / Documentul semnat de Dodon a fost publicat în Monitorul Oficial

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW