Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


SURSE Fostul ministru Victor Grigorescu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul de fals în declarația de avere

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Dacian Cioloș, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul de fals în declarația de avere. Fostul ministru ar urma să plătească o amendă penală de 60.000 de lei, potrivit surselor Main News.

De menționat este că acordul trebuie validat de instanță, dosarul fiind programat la Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 15 decembrie 2021.

În data de 23 iunie, președintele Klaus Iohannis a încuviințat solicitarea Parchetului General de începere a urmării penale împotriva lui Victor Grigorescu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 23 iunie 2021, ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Victor Vlad Grigorescu, în calitate de fost ministru al energiei în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 261/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Context

În declarația de avere semnată în data de 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcția de ministru, Victor Grigorescu arăta că a încasat 568.050, fără a preciza însă dacă lei sau euro, din cedarea folosinței, însă fără a preciza sursa venitului sau alte bunuri.

Asta deși la rubrica „Venituri din cedarea folosinței bunurilor” trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual încasat.

La acea vreme, Agenția Națională de Integritate a făcut verificări, iar fostul ministru preciza în octombrie 2016 că acestea sunt „cât de se poate de normale”.

„Am trecut încă de la început în declarațiile mele personale de avere o tranzacție începută la data de 01.04.2014 și finalizată la data de 31.03.2015. Obiectul tranzacției menționate este o platformă online dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat. Domeniul de internet pe care a fost funcțională platforma este monitoreu.com. Domeniul respectiv fost înregistrat în anul 2012 și se află în continure în proprietatea mea. A fost un proiect care a rezultat din experiența mea îndelungată la Bruxelles și din cunoașterea politicilor economice de la nivelul Uniunii Europene. Platforma a fost un model de analiză întâlnit în mediul economic de la Bruxelles, unde astfel de soluții digitale sunt utile pentru a putea identifica trendurile viitoare ale politicilor europene și pentru predicții legate de oportunități de business pentru actorii implicați în acest domeniu.

Platforma a fost un start-up funcțional și atractiv pentru care am primit mai multe oferte la momentul respectiv. Am acceptat o ofertă de a ceda folosința acestei platforme timp de un an contra sumei de 792 000 lei, impozabili, care se regăsește în declarația mea de avere, cu opțiunea ca la finalul contractului să pot dezvolta un proiect de anvergură. O altă tranzacție nu a mai avut loc. Domeniul online pe care a funcționat platforma este înregistrat pe numele meu personal, iar tranzacția a fost făcut de asemenea în nume personal, motiv pentru care ea și figurează ca atare în declarațiile de avere.

Plata a fost declarată și, în consecință, impozitată în totalitate”, transmitea atunci Grigorescu.

Dosarul penal nr. 261/P/2018 este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală.

Foto: Guvernul României

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW