Thursday, June 4, 2020
Jurnalism corect


SURSE: Felix Bănilă se întoarce la Parchetul Tribunalului Bacău. Procurorii CSM i-au admis cererea

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 10 octombrie 2019 Etichete: ,

Fostul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Felix Bănilă, se întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Potrivit unor surse, procurorii Consiliului Superior al Magistraturii  i-au admis cererea.

Demisia lui Felix Bănilă

Felix Bănilă a anunțat, pe 2 octombrie, că demisionează din funcția de procuror șef al DIICOT, deși are convingerea că „nu a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor”. Președintele României, Klaus Iohannis i-a cerut, în urmă cu o săptămâni, lui Bănilă să demisioneze de la conducerea DIICOT din cauza modului în care a gestionat ancheta din cazul Caracal.

„Urmare a solicitării Președintelui României, prin declarație de presă, în seara zilei de 30.09.2019 și a comunicatului procurorului șef D.I.I.C.O.T. din data de 01.10.2019, procurorul șef D.I.I.C.O.T. aduce la cunoștință publică următoarele:

Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;

În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;

Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T.

Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;

Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.

Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.

Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.

Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.

Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T.

Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special”, a transmis Bănilă prin intermediul unui comunicat de presă.

Cine este Felix Bănilă

Felix Bănilă a fost propunerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru a prelua funcția de conducere în cadrul DIICOT. Pe 23 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis l-a numit în funcție deși Adunarea Generală a DIICOT i-a cerut pe 18 iunie președintelui să nu îl numească pe Felix Bănilă în această funcție.

Motivul de respingere a lui Bănilă de către procurorii DIICOT ar fi fost prestația slabă a acestuia în interviul dat în fața Secției pentru procurori a CSM pe 5 iunie 2018. Unul dintre reproșurile pe care i le-au adus procurorii actualului șef al DIICOT, ar fi fost că acesta nu a știut să răspundă unei întrebări formulate de unul dintre membrii Secției referitoare la Moneyval (organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului) sau Greta (organismul Consiliului Europei pentru combaterea traficului de persoane).

Felix Bănilă a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Pe 15 decembrie 1996 și-a început cariera de magistrat, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești. În anul 2008 a fost delegat la Parchetul Tribunalului Bacău.

În perioada 1 august 2007- 31 decembrie 2007, potrivit CV-ului său, Bănilă a fost delegat procuror la DNA Bacău.

Timp de șapte ani, 2010-2017, a condus Parchetul Tribunalului Bacău.

În anul 2016 a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu a fost admis.

Foto: Inquam photos/ Felix Bănilă

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW