Monday, May 16, 2022
Jurnalism corect


SURSE Dragnea nu se lasă: după o încercare eșuată, fostul șef PSD cere, din nou, să fie eliberat | A depus încă două solicitări

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 6 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, a depus două cereri, una la Instanța Supremă, cealaltă la Tribunalul București, prin care solicită să fie eliberat, potrivit unor surse mainnews.ro. În documente, Dragnea susține că detenția este nelegală. El invocă decizia Curții Constituționale cu privire la completurile de trei judecători. Anterior, fostul președinte al Camerei Deputaților a cerut, fără succes, anularea condamnării din dosarul angajărilor fictive.

Liviu Dragnea a fost încarcerat în luna mai, când a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul legat de menținerea în funcție, la Protecția Copilului Teleorman, a două angajate care nu au mers la serviciu. La finalul anului trecut, Instanța Supremă a respins o cerere prin care Dragnea voia să fie anulată condamnarea. Acum, social-democratul a depus alte două solicitări, una la ÎCCJ și alta la Tribunalul București.

Dragnea: Detenția e nelegală

În documentele depuse, consultate de mainnews.ro, fostul șef al PSD invocă decizia Curții Constituționale cu privire la completurile de trei judecători. CCR a decis că ÎCCJ nu a respectat obligativitatea de a avea completuri specializate pe fapte de corupție. Decizia a fost dată după condamnarea lui Dragnea, astfel că acesta nu a putut-o folosi pentru a scăpa. De această dată, el susține că, după publicarea deciziei Curții, detenția sa a devenit nelegală.

,,Decizia Curții Constituționale nu permite utilizarea căilor extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătorești penale devenite definitive înainte de pronunțarea ei, dar ea nu interzice în vreun fel punerea în discuție, pe baza deciziei Curții Constiuționale, continuarea stării de privare de libertate decurgând din hotărârea penală definitivă de condamnare”, se arată în demersul lui Liviu Dragnea.

Pentru că, în a doua etapă a procesului, au fost respinse apelurile la prima decizie, avocații fostului șef PSD susțin că el se află în executarea sentinței dată de completul de trei judecători, al primei instanțe.

,,Contestatorul nu se află în executarea vreunei pedepse aplicate de Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curți de Casație și Justiție, întrucât decizia de apel s-a limitat la a respinge apelurile pe latura penală ale contestatorului și parchetului, făcând să devină definitivă sentința completului de 3 judecători al Sectiei penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție„, se mai arată în document.

Prin urmare, Dragnea cere să fie eliberat.

,,Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 417 din 03.07.2019, starea de privare de libertate a contestatorului a fost legală până pe data publicării oficiale a acestei decizii constituționale (pe data de 10.10.2019), devenind ilegală de la acea data (10.10.2019) și până pe data viitoarei puneri în libertate a contestatorului”, potrivit demersului.

Dragnea a mai încercat

La mijlocul lunii decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația în anulare depusă de Liviu Dragnea. Fostul șef al social-democraților a cerut suspendarea executării pedepsei și anularea condamnării definitive. În schimb, magistrații au admis, în principiu, recursul în casație depus de Dragnea, ceea ce înseamnă că judecătorii au fost de părere că demersul fostului șef PSD întrunește condițiile pentru a fi analizat pe fond. Judecata propriu-zisă va avea loc pe 14 ianuarie, atunci când Liviu Dragnea este așteptat, din nou, la sediul Instanței Supreme.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW