Monday, May 16, 2022
Jurnalism corect


Surse: DNA, investigație în cazul lui Barna/ Reacția liderului USR

By Robert Madaianu , in Justitie Politic , at 21 octombrie 2019 Etichete: , ,

Direcția Națională Anticorupție investighează posibile fapte de fraudare a fondurilor europene în cazul scandalului legat de liderul USR, Dan Barna, potrivit unor surse. Dosarul este „in rem”, ceea ce înseamnă că procurorii cercetează fapte, fără să fi pus pe cineva sub acuzare.

Update: Întrebat în cadrul unei întâlniri dacă știe că DNA a început ancheta in rem, liderul USR a răspuns:

„Nu am fost anunțat, este foarte bine dacă au început verificările. Eu am solicitat DNA să mă cheme la audieri. Nu este nicio problemă dacă voi fi chemat”, a spus Dan Barna.

Decizia DNA vine după ce jurnaliștii de la Rise Project au publicat o anchetă amplă despre afacerile cu fonduri europene derulate de președintele USR, Dan Barna, înainte de a intra în viața politică. Concret, liderul USR, în calitate de consultant pe fonduri europene, ar fi distribuit fondurile unor firme ale unor prieteni, dar și a surorii sale.

Ancheta Rise Project

Pe de altă parte, unul dintre beneficiarii proiectului, Ozsvath Zsolt, a făcut plângere la DNA Alba față de modul în care au fost folosite fondurile europene în proiectul „Incluziune Socială pe Piața Muncii” pentru  deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu. O parte din speță este clasată în aprilie 2018. Și asta pentru că „nu au fost stabilite criterii obiective pentru prețurile echipamentelor achiziționate, deci n-au suspiciuni legate de supraevaluări. DNA miroase totuși ceva, când descoperă documente false sau inexacte în atribuirea contractelor din proiectul regional. Două firme recunosc că au participat formal la procesul de selecție, favorizând astfel oferta câștigătorului, dar dosarul e clasat în martie 2019”, scriu jurnaliștii.

Jurnaliștii argumentează cu facturi, contracte, mailuri, cum proiectele sociale derulate prin compania lui Dan Barna erau dirijate și implementate prin firmele unor prieteni. Și sora liderului USR a beneficiat de un astfel de contract.

„Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. (…) Proiectele îngropate de Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DCG s-au numit “Punți Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social)și “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor. În centru se află candidatul Alianței 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieșit din firmă de îndată ce a intrat în minister”, se arată în anchetă.

Dan Barna: Este o anchetă pornită la pont

Ulterior, Dan Barna a declarat că cineva din minister le-a trimis jurnaliștilor dosarul cu toate rambursările companiei sale. Candidatul la prezidențiale susține că jurnaliștii de la site-ul de investigații au confirmat că „este o anchetă pornită la pont”.

Discuția a fost purtată pe un grup de Facebook pe care sunt toți membrii din partidul Uniunea Salvați România. Rise Project a făcut publică o parte din înregistrare, însă, potrivit paginii de Facebook a formațiunii, înregistrarea a fost incompletă. Astfel, USR a postat întreaga înregistrare video-audio spunând că „Dan Barna nu are nimic de ascuns”.

Liderul USR a precizat că i-a informat pe jurnaliști că nu vor găsi nimic legat de corupție în activitatea companiei sale, fiindcă nu a existat situația să i se pună bani în buzunare.

Eu le-am spus celor de la Rise că este exclus să găsească orice legat de corupție în activitatea companiei mele. Nu a existat situația să mi se pună bani în buzunare.

Dan Barna: Nu există nimic penal în viața mea

Acesta a mai declarat că atunci când a intrat în politică, a ieșit complet din firmă, iar în prezent nu mai are nicio legătură cu respectiva companie.

„(…)În momentul în care am intrat în politică am ieșit complet din firmă, chiar am ieșit, nu mi-am pus acțiunile la umbră și de fapt mă ocup în continuare de firmă pe șustache cum fac majoritatea politicienilor, nu mai am nicio legătură cu firma în prezent”, a spus Dan Barna.

Dan Barna a mai precizat că nu va mai apărea alte informații despre el fiindcă „Rise a făcut tot ce e omenește posibil”.

„Eu pot să vă garantez, fără niciun fel de dubiu, că nu există nimic penal în activitatea mea. Nu a ajuns la mine vreo șopârleală, vreo combinație care să genereze o anchetă. Dacă antreprenorii acelor structuri, pentru că noi am creat niște companii….evident că nu garantez pentru oamenii ăia. În privința mea, nu există niciun risc. (…)Riscul să apară alte porcării din partea mea, se diminuează. Rise a făcut tot ce e omenește posibil”, a mai spus liderul USR.

Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW