Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


SURSE Ce conține OUG de modificare a Codului Penal | Pedepse uriașe pentru nerespectarea carantinei | Guvernul, în ședință până la 3 dimineața | UPDATE – Forma oficială a ordonanței

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 19 martie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a crescut pedepsele pentru cei care nu respectă măsurile impuse în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus, potrivit unor surse. Astfel, guvernanții vor să îi descurajeze pe cei care nu respectă măsura carantinei sau a izolării deși sunt suspecți de infectare cu COVID-19 sau chiar confirmați ca fiind purtători ai virusului. Potrivit proiectului de prezentare a actului normativ, pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare dacă o persoană care nu respectă măsurile amintite infectează o altă persoană, iar aceasta din urmă își pierde viața.

UPDATE ORA 11:

Ministerul Justiției a publicat forma OUG adoptată în Guvern. Actul normativ poate fi consultat aici.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Falsul în declarații

Este prevăzută majorarea limitelor pedepsei pentru cei care declară informații false. Mai mult decât atât, apare o nouă formă a infracțiunii, sancționată cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, care constă în săvârșirea falsului pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă.

Zădărnicirea combaterii bolilor

Cele mai multe modificări sunt legate de această infracțiune. Astfel, apare o prevedere nouă care sancționează nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, pedeapsa fiind închisoarea de la șase luni la trei ani sau amenda.

Cei care nu respectă măsurile impuse de autorități (chiar dacă este vorba despre alte măsuri față de cele de mai sus) riscă între unu și cinci ani de închisoare, față de șase luni-doi ani sau amendă. Intră în această categorie cei care nu respectă măsuri precum:

  • obligația de a suspenda activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise;
  • interdicția de a organiza orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise;
  • nerespectarea interdicției aplicabile persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, de a ieși din locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente.

Noile reglementări sancționează mai sever, cu pedepse ajungând până la 15 ani închisoare, faptele care privesc: transmiterea unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală, producerea unor vătămări corporale sau moartea uneia sau mai multor persoane, ca urmare a nerespectării măsurilor de carantină sau de spitalizare, a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor.

De asemenea, dacă fapta de zădărnicire a combaterii bolilor este săvârșită din culpă, pedeapsa ajunge la trei ani sau amendă, față de șase luni sau amendă.

În plus, este sancționată și tentativa în cazul în cazul transmiterii bolii de către o persoană care știe că suferă de aceasta.

Omisiunea declarării unor informații

Proiectul OUG prevede o altă nouă infracțiune, care sancționează omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități sau instituții publice a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă.

Cel mai probabil, această formă a modificărilor este și cea adoptată în ședința de Guvern.

Argumentele Guvernului

Inițiatorii modificărilor arată că, în ultimele săptămâni, numărul faptelor a crescut semnificativ.

Din datele disponibile până în prezent, rezultă faptul că dacă la începutul lunii martie, unitățile de parchet aveau în lucru 8 cauze referitoare la infracțiunea prevăzută de art. 352 Cod penal, după două săptămâni, 27 de unități de parchet aveau în lucru 58 de dosare penale, fiecare dosar având un număr de suspecți cuprins între unu și 12, numărul potențialelor victime fiind deja de 87 de persoane”, potrivit documentului de prezentare a proiectului.

Astfel, autoritățile arată că este necesară o legislație care să asigure respectarea măsurilor de combatere a noului virus.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW