CCR: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, neconstituțională
Curtea Constituțională a României a decis joi, 5 mai, că Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Judecătorii Curții au invocat o serie de probleme legate de procedura de adoptare a actului.
„Legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său(…)
Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, anume a caracterului său democratic”, potrivit unui comunicat de presă transmis de CCR.
Pe 17 februarie 2021, Parlamentul adopta cu 357 de voturi „pentru” și niciunul „împotrivă” proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, inițiat de PSD. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 7 zile distanță, pe 24 februarie.
Ulterior, peste 70 de foști parlamentari au intentat mai multe procese prin țară, ce au obligat instanțele de judecată să ridice excepții de neconstituționalitate, discutate joi de CCR, potrivit Agerpres.
Cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari variază între 5-6.000 de lei pe lună pentru un mandat, dar poate ajunge și la 14-15.000 de lei pe lună pentru un fost parlamentar cu mai multe mandate.
USR, acuzații către CCR
USR a acuzat încă o dată Curtea Constituțională a României că este politizată și a menționat că decizia de joi ar demonstra „de ce vechile partide politice refuză să numească la CCR oameni profesioniști și integri”.
„Înainte de a pleca din fruntea CCR, președintele acesteia, fost parlamentar PSD, s-a străduit să găsească orice chichiță pentru a declara neconstituțională eliminarea unei pensii speciale despre care aceeași CCR, în alte decizii, spune că poate fi eliminată. Acum înțelegem de ce PSD a insistat ca proiectul lor de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat”, a declarat Cristian Seidler, citat într-un comunicat transmis de USR.
Deputatul a mai precizat că formațiunea din care face parte va depune un alt proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
„USR reamintește că printre judecătorii CCR care au decis soarta pensiilor speciale ale foștilor parlamentari se numără trei foști parlamentari: Valer Dorneanu (PSD), președintele Curții Constituționale, Marian Enache (ex-UNPR, ex-PSD) și Varga Attila (UDMR)”, mai susține formațiunea de opoziție.
Poziția PSD
Partidul Social Democrat a anunțat că va repeta procedura „ori de câte ori va decide CCR că este nevoie”.
„Poziția PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor demult și nu ne-am schimbat opțiunea(…) În final vom ajunge la rezultatul dorit”, se arată într-o postare a PSD, pe Facebook.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: mainnews.ro/surse-ccr-eliminarea-pensiilor-speciale-pentru-parlamentari-neconstitutionala/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/surse-ccr-eliminarea-pensiilor-speciale-pentru-parlamentari-neconstitutionala/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 39769 more Info on that Topic: mainnews.ro/surse-ccr-eliminarea-pensiilor-speciale-pentru-parlamentari-neconstitutionala/ […]