Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Supraviețuitor, după verdictul în dosarul Colectiv: S-a făcut justiție, nu dreptate / Mamă care și-a pierdut fiica în incendiu: O decizie jalnică

By Diochetanu Andreea , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 12 mai 2022

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, a declarat pentru Main News că „s-a făcut justiție, nu dreptate” pentru victimele și supraviețuitorii incendiului din 2015, după verdictul final dat de Curtea de Apel București (CAB) joi, 12 mai. La rândul său, Ruxandra Geambașu, mama unei tinere de 18 ani care a murit în incendiu, a precizat pentru Main News că decizia de astăzi este „jalnică”, „nedreaptă” și „o mizerie”.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, decizia fiind definitivă. Toți cei trei patroni ai clubului au primit condamnări care, însumate, ajung la 24 de ani, pompierii trimiși în judecată de DNA au fost condamnați la câte 8 ani și 8 luni de închisoare, iar fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4 au fost achitate.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII – BREAKING Cristian Popescu Piedone, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv

„Cum mă așteptam, funcționarii publici în statul român nu sunt niciodată atât de vinovați cum sunt restul cetățenilor. E bine că s-a făcut justiție, într-un fel sau altul, conform legislației din România. Important pentru victime este să existe sentimentul ăsta – chiar dacă imperfect, statul funcționează.

Mass-media și societatea percepe, prin ce se transmite acum la televizor, că s-a terminat dosarul Colectiv. Nu. Abia începe. Este prima parte din dosarul Colectiv. S-a făcut justiție, nu dreptate, că dreptate nu ne mai face nimeni nouă, dar s-a făcut justiție în ce privește cauzele pentru care a luat foc (clubul Colectiv – n.red.).

Pentru faptul că oamenii au murit apoi în spitale și pentru modul în care au acționat autoritățile române imediat după dezastru, pentru faptul că unii pacienți au fost privați de dreptul de a beneficia de îngrijiri medicale în urgență, îngrijiri medicale adecvate, în spitale adecvate – încă nu s-au tranșat chestiunile astea”, a declarat pentru Main News Mihai Grecea.

El s-a referit la alte plângeri penale și un dosar care fac parte din întreg procesul Colectiv – Dosarul privind modul în care au intervenit pompierii bucureşteni la incendiul din Clubul Colectiv (dosarul Colectiv 2), care în prezent se află la Parchetul Militar, dar și la mai multe plângeri penale depuse la Parchetul General.

„Există niște plângeri penale care sunt de foarte mulți ani la Parchetul General, dar și un dosar, Colectiv 2, pentru modul în care au intervenit pompierii. (…) Acolo progresele sunt foarte lente, acolo dosarul este ținut cu conștiință pe loc, nu sunt audiate personaje-cheie (…) Deci, mai urmează. Toate etapele acestui dosar sunt de maximă importanță pentru societatea românească”, a adăugat Grecea.

La rândul său, Ruxandra Geambașu, mama Ioanei, o tânără de 18 ani care a murit în incendiul din clubul Colectiv, a precizat pentru Main News că decizia de astăzi este „jalnică”, „nedreaptă” și „o mizerie”.

„Decizia din dosarul Colectiv și condamnările sunt o imagine foarte fidelă a halului în care a ajuns România, din toate punctele de vedere. Este o decizie jalnică, o decizie nedreaptă, o decizie de care putem să ne îndoim sau putem să ne întrebăm cum a fost dată, cum de moartea a 65 de oameni este considerată un abuz în serviciu fără urmări deosebit de grave și să ia 4 ani (Cristian Popescu Piedone – n.red.), iar celelalte funcționare din primărie să fie achitate.

Este o mizerie (…) mă simt efectiv rău fizic. Nu mă așteptam după atâta tergiversare și tărăgănare să ajungem la această ultimă insultă. Faptul că n-au putut să ne privească în ochi, să fie ședință publică, și au publicat (decizia – n.red.) pe portal, după ce au depășit toate termenele posibile, a fost o subtilă bătaie de joc”, a declarat Ruxandra Geambașu.

În opinia ei, inculpații ar fi meritat pedepsele date de instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti în acest caz – înmulțite cu 65, pentru fiecare victimă a incendiului. Amintim că, iniţial, la instanţa de fond, Piedone primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Context

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. Decizia Curții de Apel București de joi, 12 mai, este definitivă. Toți cei trei patroni ai clubului au primit condamnări care, însumate, ajung la 24 de ani, pompierii trimiși în judecată de DNA au fost condamnați la câte 8 ani și 8 luni de închisoare, iar fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4 au fost achitate.

Costin Mincu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, în timp ce asociatul lui, Paul Cătălin Gancea, a primit o condamnare de 6 ani și 4 luni de închisoare.

Alin Anastasescu, un alt fost patron al clubului unde s-a produs tragedia în seara de 30 octombrie 2015, a primit 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Cristian Niță, reprezentant al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Pompierii trimiși în judecată de DNA, Antonina Radu și Matei George Petrică, au fost condamnați amândoi la câte 8 ani și 8 luni de închisoare.

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu și Luminița Ganea, au fost achitate.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *