Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Suprafaţa afectată de secetă pedologică a trecut de 70.000 de hectare

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 21 iulie 2022

Suprafaţa afectată de secetă pedologică la culturile la care s-a încheiat recoltatul a crescut la aproximativ 70.562 hectare, din 14 judeţe, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) joi, 21 iulie. Anterior, miercuri, ministerul precizase că 16.000 hectare cu grâu sunt afectate de secetă. 

Datele vin în condițiile în care sunt prelucrate la culturile unde recoltatul s-a încheiat.

„Suprafaţa totală afectată de factorul de risc – secetă pedologică – este de 70.562 hectare, cultivate în judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui, Ilfov. Procesul de constatare este în plină desfăşurare şi la culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui)”, transmite MADR.

La nivelul fiecărui judeţ este instituită procedura care stabileşte modalităţile de constatare şi înregistrare a pagubelor, conform prevederilor legale, ca urmare a secetei pedologice instalate în unele regiuni ale României.

Comisiile de constatare sunt formate din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentat al APIA şi un reprezentant al Direcţiei Agricole judeţene. Experții evaluează la faţa locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii/producătorii agricoli din zonele afectate.

„Termenul de depunere a documentaţiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică – este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu şi triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui)”, amintește ministerul.

Petre Daea, ministrul de resort, a reiterat joi, 21 iulie, că în acest moment nu se impune declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW