Thursday, September 19, 2024
Jurnalism corect


Suporterii echipelor de fotbal din România acuză forțele de ordine de abuzuri / Reacția Jandarmeriei

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Grupurile de suporteri ale mai multor echipe de fotbal din România, dar și reprezentanți ai cluburilor sportive, au acuzat la unison, în ultimele săptămâni, că forțele de ordine ar comite mai multe abuzuri împotriva fanilor, în special legate de accesul pe stadioanele din țară.

La începutul ediției 2022-2023 a primei divizii de fotbal, jurnaliștii sportivi arătau că numărul spectatorilor care au asistat la meciuri a fost unul record pentru ultimii 15 ani.

Potrivit GSP, acest lucru s-a întâmplat datorită restricțiilor ridicate după 2 ani de pandemie, a numărului mai mare de stadioane moderne, construite din bani publici în mai multe orașe din țară, dar și datorită apariției în Liga 1 a unor cluburi de fotbal de tradiție, cu un număr ridicat de suporteri.

În ultimii ani, au existat ciocniri între grupuri de suporteri și forțele de ordine, în special la meciuri de fotbal între echipe rivale, iar ultimul episod de acest gen a avut loc în septembrie, la  CSA Steaua – Dinamo (Liga 2), partidă disputată pe Arena Națională din București.

De atunci, în schimb, o mare parte a grupurilor de suporteri din România, în special fanii echipelor din Capitală, dar nu numai, au acuzat Jandarmeria Română că ar comite o serie de abuzuri pe care le-au catalogat drept acțiuni de „intimidare și limitare a accesului suporterilor de pretutindeni”, potrivit unui comunicat al Peluzei Sud Steaua 1947.

Concret, suporterii acuză că, înaintea unor partide, au fost obligați să se dezbrace în corturi special amenajate și să pozeze cu buletinul ținut în dreptul feței. Mai mult, suporterii din Arad au acuzat că nu au fost lăsați să intre la un meci din București (împotriva echipei FC Rapid) pentru că nu ar fi avut buletinul la ei.

Acest lucru ne face să ne întrebăm dacă nu cumva suporterii fideli, nu spectatorii obișnuiți, sunt din nou folosiți drept cobai pentru practica ilegală, dar necontestată a acestor abuzuri care, la bază, nu sunt decât o formă brută de încălcare a unor drepturi umane precum exprimarea liberă, intimitatea și siguranța datelor”, este și poziția Peluzei Cătălin Hîldan – Dinamo, care arată că a fi „suporter fidel” al unei echipe de fotbal nu este echivalent cu statutul de „infractor”.

Reacțiile nu au rămas doar la nivelul suporterilor. Clubul FC Rapid a transmis, într-un comunicat de presă, că tratamentul aplicat de jandarmi propriilor suporteri ar fi abuziv și ar încălca mai multe drepturi ale omului, adăugând că „astfel de acțiuni desprinse din vremuri de tristă amintire nu fac decât să slăbească încrederea nu doar a suporterilor rapidiști, ci a tuturor iubitorilor de sport, în tot ceea ce înseamnă polițiști și jandarmi”.

Și un jucător al echipei de fotbal CSA Steaua, din Liga 2, a subliniat că ar fi o practică ce s-ar întâlni doar în Capitală.

Suntem în 2022, există 20 de mii de camere pe stadionul ăsta (n.r. Ghencea) și poți să identifici pe oricine după față, nu trebuie să îl dezbraci (…) Este foarte grav ce se întâmplă, o să golim stadioanele în curând(…)Vrem suporteri pe stadion, am construit stadioane noi și o să le avem goale, doar cu jandarmi”, a spus Adrian Popa, jucător al echipei CSA Steaua, la finalul unui meci disputat cu Unirea Dej.

Totodată, suporterii au avut mai multe acțiuni de protest, iar la un meci de fotbal între Rapid și Farul Constanța, aceștia au stat în tribune ținând în mână actele de identificare.

Contactat de Main News, avocatul Adrian Cuculis susține că „modalitatea de întâmpinare a suporterilor de către forțele de ordine, în special Jandarmerie, încalcă Constituția, încalcă drepturile omului și creează discriminări majore” și a precizat că „acțiunea în sine este în afara legii”.

Ținând seama de aceste lucruri, din punctul meu de vedere persoanele care au fost fotografiate ținând în mănă în propriile buletine ar putea să se constituie în mod colectiv în părți civile care să cheme în judecată Jandarmeria cu privire la modalitatea de efectuare a accesului pe stadion. De asemenea, consider că ar fi întrunite condițiile pentru depunerea unei plângeri penale ținând seama că o asemenea modalitate nu este reglementată de Lege”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Main News.

Reacția Jandarmeriei Capitalei

Direcția de Jandarmi a Municipiului București a transmis, joi, un comunicat de presă prin care susține că este vorba de măsuri preventive dispuse în  „scopul prevenirii și combaterii violenței în sport, respectiv pentru siguranța tuturor participanților la manifestările sportive, fiind absolut necesare pentru preîntâmpinarea escaladării comportamentului agresiv și antisocial al unor grupuri de suporteri manifestat la ultimele meciuri de fotbal”.

Totodată, instituția menționează că mai multe meciuri din ultima perioadă, organizate în Capitală, au fost catalogate „cu grad mediu sau ridicat de risc”, fiind vorba de: FCSB-UTA Arad, FC Rapid București -FC Farul Constanta, FC Rapid București – CFR Cluj, CSA Steaua București-ASC Oțelul Galați, FCSB-FC Rapid București, FC Dinamo București-OSK Sepsi.

Sub un alt aspect, trebuie reținut faptul că pe durata meciurilor de fotbal anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces și au avut loc acțiuni de tulburare a ordinii publice, situații care au impus luarea unor măsuri de securitate sporite de către forțele de ordine pentru desfășurarea jocului sportiv în condiții de deplină siguranță și cu protecția tuturor participanților”, potrivit instituției.

Jandarmeria Capitalei a invocat mai multe prevederi legislative în baza cărora a acționat:

Art. 27  – Legea nr. 550/2004, ce vizează organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române:

  • (1) În realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exercițiul autorității publice.
  • (2) În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul prevăzut la alin. (1) are următoarele drepturi și obligații: b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârșit, săvârșește sau se pregătește să săvârșească o faptă ce constituie infracțiune ori contravenție, precum și persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricționat;
  • (3) În exercitarea atribuțiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei și bagajului acesteia, în următoarele situații: c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase.

Art. 18 și 20 – Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare:

  • Art. 18: (2) La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, după caz, actele de identitate.
  • Art. 20 Spectatorilor le este interzis: f) să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă; g) să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine.

Sursă foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW