Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Sunt suficiente noile măsuri antiCOVID anunțate de președintele Iohannis? Ce spun specialiștii

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis în această seară „sunt utile”, precizează pentru Main News președintele Societatății Române de Epidemiologie, dr. Doina Azoicăi. Medicul subliniază însă că în loc de restricționarea circulației pe timp de noapte, ar fi fost mai eficientă măsura carantinării zonale.

Șefa Societatății Române de Epidemiologie a indicat ca soluție această măsură în special în zonele unde incidența cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile trece pragul de 16 la mia de locuitori.

„Sunt măsuri utile, dar în localitățile unde incidența este foarte crescută, de peste 16, sau chiar peste valoarea incidenței medii pe țară, măsurile cele mai importante ar fi constat în carantină zonală, așa cum a propus INSP. Pentru zonele și localitățile cu incidențe așa mari, mult peste media incidenței pe țară, consider că măsura optimă ar fi fost carantina zonală”, a declarat pentru Main News dr. Doina Azoicăi, președintele Societatății Române de Epidemiologie.

În opinia specialistei, carantina de noapte reglementează problema doar într-o mică măsură.

„Carantina înseamnă intrarea într-o izolare a unei regiuni, a unei zone, prin reducerea circulației populației. Carantina de noapte este o măsură bună, dar parțială, iar carantina zonală este o măsură mai generală, mai globală, care într-adevăr poate favoriza reducerea circulației virusului și reducerea creșterii numărului de cazuri”, a adăugat medicul.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, directorul medical Institutului Matei Balș din Capitală, a precizat pentru Main News că era de așteptat ca școlile să fie închise, iar referitor la portul măștii în interior și exterior, specialistul a subliniat că „sunt lucruri de bun simț până la urmă., nici nu trebuie să ți le spună cineva să le faci”.

În schimb, o soluție ar fi fost carantina totală, în opinia medicului:

„Exista carantina totală, cu stare de urgență, doar că este greu să o impui și este greu să o faci așa cum trebuie, cum s-a întâmplat în China, pentru că cei mai mulți locuitori din jurul Bucureștiului, din Ilfov, lucrează în București, deci ar fi venit oricum. Nu poți să îi treci pe toți angajații în varianta de a lucra de acasă, că nu ai cum. (…) Oricum, măsurile astea nu vor rezolva foarte repede și tot o să trebuiască să ne bazăm pe evoluția naturală și pe faptul că va fi și o curbă descendentă, sperăm noi, la începutul lui noiembrie. Dar zilele acestea vor fi complicate. Fiecare zi este foarte grea, pentru că nu mai există locuri de internare, vin mulți pacienți și nu ai unde să-i așezi. Situația va fi complicată în zilele următoare”, a arătat Adrian Marinescu.

Noile restricții

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, 20 octombrie, noile restricții stabilite în ședința pe care a avut-o cu membri ai Guvernului și specialiști la Palatul Cotroceni. De luni, 25 octombrie, masca de protecție redevine obligatorie atât în interior, cât și în exterior, iar toți elevii intră în vacanță timp de 2 săptămâni.

De asemenea, șeful statului a anunțat și că circulația pe timpul nopții va fi restricționată pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. În plus, în timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde, iar „cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții”, după cum a mai punctat Klaus Iohannis.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII – Noi restricții anunțate de Iohannis: Mască obligatorie peste tot, școli închise, carantină de noapte pentru nevaccinați

Vezi și Florin Cîțu dă asigurări că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri ca să asigure cadrul juridic pentru noile restricții

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *