Summit la Bruxelles. Donald Tusk: „Europa poate învinge în orice confruntare cu Rusia. Suntem mai puternici”

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit joi la Bruxelles, într-un summit special al Consiliului European, pentru a discuta provocările de securitate cu care se confruntă blocul comunitar. Într-un context global tensionat, dependența Europei de sprijinul Statelor Unite ridică întrebări asupra viitorului arhitecturii de securitate stabilite după 1945. La această reuniune participă pentru prima dată și Ilie Bolojan, în calitate de președinte interimar al României, după consultări cu partidele politice privind poziția țării noastre.
ACTUALIZARE 14:10 Premierul Poloniei, Donald Tusk, a subliniat că „este o zi în care totul se poate schimba și probabil se va schimba, când vine vorba de hotărârea Europei legată de reînarmare și de industria de apărare și de pregătirea noastră de a face față acestei provocări rusești pentru lume”. El a adăugat că „Europa în ansamblu este cu adevărat capabilă să câștige orice confruntare militară, financiară, economică cu Rusia – pur și simplu suntem mai puternici”.
Comparând situația actuală cu perioada Războiului Rece, Tusk s-a arătat convins că „Rusia va pierde această cursă a înarmării, la fel cum a făcut Uniunea Sovietică în urmă cu 40 de ani”. În ceea ce privește propunerea franceză privind descurajarea nucleară, el consideră că „merită luată în considerare” și că ar trebui să fie parte dintr-o strategie europeană mai amplă pentru consolidarea apărării.
ACTUALIZARE 13:58 Olaf Scholz, cancelarul german în exercițiu, a subliniat că summitul de la Bruxelles vizează menținerea sprijinului acordat Ucrainei, dar și întărirea relațiilor cu Washingtonul. Totodată, el a recunoscut că planurile viitorului cancelar Friedrich Merz de a majora cheltuielile pentru apărare „inclusiv prin schimbarea constituției” par să câștige tot mai multă susținere în Germania. Scholz consideră că și Uniunea Europeană trebuie să își adapteze regulile pentru a face față provocărilor actuale, fără a pierde din vedere soluțiile pe termen lung. Întrebat despre inițiativa lui Emmanuel Macron privind descurajarea nucleară, Scholz a insistat că Europa trebuie să colaboreze strâns cu Statele Unite în acest domeniu.
ACTUALIZARE 13:42 Președintele interimar Ilie Bolojan a precizat că mandatul său la Consiliul European are trei direcții principale: consolidarea pilonului european al NATO, sprijinirea Ucrainei și creșterea bugetului pentru apărare. El a subliniat că „susținerea Ucrainei este o susținere pentru stabilitate la granițele țării noastre și este o susținere pentru pacea țării noastre”.
ACTUALIZARE 13:28 Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a declarat că „era vremea” ca liderii UE „să spună că suntem gata să punem în sfârșit banii noștri acolo unde ne este gura în ceea ce privește Ucraina”. Ea a subliniat necesitatea ca Europa să devină mai independentă și să fie pregătită pentru provocările viitoare. „Trebuie să fim pregătiți. Trebuie să producem și trebuie să protejăm. În esență, asta ne cer cetățenii noștri”, a adăugat ea.
ACTUALIZARE 13:24 La sosirea sa la Bruxelles, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit liderilor europeni pentru „sprijinul lor puternic”, pe care l-a observat „de la începutul războiului și… în toată această perioadă și săptămâna trecută, ați rămas cu noi”. El a punctat că acest sprijin este esențial pentru moralul soldaților ucraineni și pentru populația civilă.
ACTUALIZARE 13:15 Liderii europeni au început să sosească la summit, unde Zelenski a fost primit de președintele Consiliului European, António Costa, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Costa a subliniat că Europa trebuie să ia măsuri concrete și să își respecte promisiunile față de Ucraina. „Suntem aici pentru a sprijini Ucraina să obțină o pace cuprinzătoare, justă și de durată”, a declarat el. Adresându-se lui Zelenski, Costa a transmis un mesaj clar: „Suntem cu tine, vom continua cu tine acum și în viitor”, subliniind viziunea sa despre Ucraina ca viitor stat membru al UE.
Von der Leyen a descris momentul actual drept „un punct de cotitură” pentru Europa și Ucraina, menționând că „continentul se confruntă cu un pericol clar și prezent”.
ACTUALIZARE 13:00 Premierul danez Mette Frederiksen a afirmat că prioritatea Europei este acum reînarmarea. „Nu cred că avem mult timp. Deci trebuie să reînarmăm Europa: cheltuiți, cheltuiți, cheltuiți pentru apărare și descurajare”, a declarat ea. Referitor la inițiativa lui Macron privind descurajarea nucleară, Frederiksen a spus că toate opțiunile trebuie analizate pentru a întări securitatea europeană.
ACTUALIZARE 12:23 Kristen Michal, prim-ministrul Estoniei, a transmis un mesaj ferm despre necesitatea de a sprijini Ucraina. Într-o postare pe rețelele sociale înaintea summitului, el a afirmat că „pentru a ajunge la o pace justă și durabilă, Europa trebuie să dea dovadă de putere” și că „trebuie să intensificăm ajutorul militar pentru Ucraina, să creștem presiunea asupra Rusiei și să întărim apărarea europeană”.
ACTUALIZARE 12:00 În marja summitului, Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, și cu Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei. După întâlnire, Bolojan a declarat că „România este pregătită să lucreze îndeaproape cu alte state membre UE pentru a găsi soluții imediate la evoluțiile recente”.
foto: X