Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Sume mai mari pentru transportul elevilor și pentru olimpici


Guvernul va adopta în ședința de miercuri, 14 septembrie, mai multe acte normative ce privesc majorarea premiilor elevilor români care obțin rezultate excepționale, a transmis premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței Executivului. Mai mult, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de precizări privind bursele sociale, după ce MEN a eliminat bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate. Astfel, el a transmis că se vor aloca sume mai mari pentru transportul elevilor. 

După cum MEN a anunțat anterior, vor fi majorate premiile pentru elevii care participă la competiții școlare desfășurate la nivel mondial, astfel:

La etapa internațională a competițiilor școlare, categoria I, desfășurate la nivel mondial:

  • Premiul I/ medalie de aur cu punctaj absolut – 20.000 lei
  • Premiul I/ medalie de aur – 15.000 lei
  • Premiul II / medalie de argint – 12.500 lei
  • Premiul III / medalie de bronz – 10.000 lei
  • Mențiune – 6.000 lei

CITEȘTE ȘI: Premii de 6.000-20.000 de lei pentru elevii cu rezultate excepționale la competiții / Programul „Masa caldă în școli”, extins

Transportul elevilor

După ce bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, necondiționată de venitul net lunar al familiei, a fost eliminată de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, conform unui document obținut de Edupedu.ro care a stârnit numeroase reacții în spațiul public, premierul i-a cerut ministrului Educației clarificări privind asigurarea transportului pentru elevii din mediul rural și asigurarea accesului la educație a acelora care au probleme financiare.

Astfel, Cîmpeanu a explicat diferența între bursele sociale și asigurarea transportului.

„De bursă socială beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toți elevii aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, este vorba de proveniența din familii cu venituri reduse, la care se adaugă copiii cu probleme cronice, dizabilități, orfanii de unul sau ambii părinți – ei primesc burse sociale într-un cuantum de 200 de lei. Peste aceste burse sociale avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală”, a precizat ministrul de resort.

Conform acestuia, în acest moment se află pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență privind majorarea sumelor de decontare a transportului elevilor, de până la 300 de lei, pentru județe precum Suceava sau Constanța, unde transportul ar fi mai scump decât în celelalte județe, a exemplificat ministrul.

„Un elev poate să primească bursă socială de 200 de lei, 300 de lei bursă de transport și dacă are performanță, 500 de lei. Un elev aflat în dificultate socio-economică, ce merge la școală, poate să primească din partea statului român un sprijin de 1000 de lei pe lună”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu invocă lipsa banilor

În ceea ce privește eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, necondiționată de venitul net lunar al familiei, ministrul de resort a transmis că diminuează suma de bani pe care Ministerul Educației o poate acorda elevilor care se confruntă cu lipsuri financiare.

„Dacă am extinde bursele sociale și la elevii proveniți din familii cu venituri mari și foarte mari am avea dificultăți tocmai cu plata acestor burse copiilor care sunt în dificultate”, a mai spus Cîmpeanu.

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia în continuare de asigurarea gratuității transportului, cât și de burse sociale, condiționat de venitul net lunar al familiei.

CITEȘTE ȘI: Avocatul Poporului: Eliminarea burselor pentru liceenii din rural este nedreaptă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW