Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Sudul Europei, printre care și România, se va confrunta în timp cu o creștere a recordurilor de temperatură. Specialist: Sunt lucruri foarte îngrijorătoare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 august 2021

Temperaturile din sud-estul României, Dobrogea și o parte din Câmpia Bărăganului ar putea ajunge până la limita față de care corpul uman se poate adapta cu greu, în timp ce recordurile din perioadele caniculare ar urma să crească treptat cu câte 5 grade Celsius în toată regiunea de sud a Europei, a declarat specialistul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, citat de Digi24.

Există un studiu publicat acum câteva săptămâni, care s-a uitat exact la lucrurile acestea, faptul că de la un an la altul avem noi recorduri de temperatură(…)Probabil până în 2031, 2051 să avem, o dată la 2-5 ani, un nou record de temperatură. Nu mă refer la un record de temperatură de 0,1 grade, 1 grad, ci de 5 grade față de recordul anterior. Este uriaș”, a declarat Bogdan Antonescu, joi, 2 august, la Digi24.

Citând un alt studiu, specialistul în fenomene meteo arată că mai multe regiuni din partea de sud a Europei, printre care și sud-estul României, Dobrogea și o parte din Câmpia Bărăganului, vor fi predispuse la temperaturi foarte ridicate.

Corpul nu mai transpiră în situațiile acestea extreme și atunci nu mai are cum să regleze temperatura internă(…)Sunt lucruri foarte îngrijorătoare, pentru că, deja, de aici încolo nu mai avem cum să ne adaptăm”, arată specialistul în fenomene meteo.

Antonescu susține că oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă schimbările climatice, dar acest lucru presupune o schimbare de paradigmă la nivel politic și la nivelul Educației.

Chiar dacă facem la nivel individual fiecare câte ceva, nu de aici vine soluția. Trebuie o schimbare radicală. Toate studiile vorbesc despre asta în ultima vreme. Am trecut de la a explica publicului larg că avem schimbări climatice, majoritatea acceptă acest lucru, dar acum trebuie să venim și cu soluții, nu numai din partea de cercetare, pentru că nu e obiectivul nostru, dar cumva să informăm factorii de decizie”, a explicat Bogdan Antonescu.

Sudul și sud-estul țării, cod galben de caniculă

Codul galben de caniculă se menține în sudul și sud-estul țării pentru următoarele 3 zile, anume 3, 4 și 5 august, iar temperaturile se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, informează Agenția Națională de Meteorologie.

În schimb, luna august a început sub cod portocaliu de caniculă, când temperaturile maxime au ajuns până la 40 de grade în anumite orașe, printre care și București.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW