Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Sub 9% dintre firmele occidentale au plecat din Federația Rusă, de la declanșarea invaziei în Ucraina – STUDIU

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Puțin sub 9% dintre firmele occidentale cu afaceri în Federația Rusă au părăsit țara condusă de Vladimir Putin de la declanșarea invaziei în Ucraina, este principala concluzie a unui studiu realizat de doi profesori de la Universitatea St. Gallen (Simon Evenett) și de la Școala de Business IMD (Niccolò Pisani), publicat la începutul anului 2023.

Cei doi profesori au adunat date legate de companiile cu sediul în statele Uniunii Europene și cele din G7. În aprilie 2022, în Federația Rusă existau 2.405 de subsidiare ale 1.404 de companii cu sediul în UE și în statele G7.

Concluziile cercetării arată că doar 8,5% dintre ele, ale căror profit însuma, înainte de taxe, 6,5% din totalul profitului obținut de firmele occidentale în Rusia, au ieșit de pe piața de la Moscova.

Invazia rusă în Ucraina, din februarie 2022, și deciziile ulterioare ale corporațiilor oferă o perspectivă asupra modului în care firmele occidentale sunt pregătite să rupă legăturile comerciale cu națiuni care sunt văzute de guvernele lor drept rivali din punct de vedere geopolitic. Într-un fel, acesta a fost testul perfect”, se arată în studiul citat.

Autorii studiului mai arată că, întrucât acțiunile guvernului rus au fost condamnate la unison de cele mai multe guverne străine, firmele occidentale care continuă operațiunile comerciale în Federația Rusă pot fi acuzate că „negociază cu inamicul”.

Mai mult, economia Rusiei este suficient de mare încât să fie un test credibil în ceea ce privește dorința de decuplare, dar în același timp nu este suficient de mare încât scala activelor blocate sau perspectivele de creștere a economiei ruse să fie decisive în strategiile globale ale companiilor, în special ale celor mai mari multinaționale din lume”, potrivit sursei citate.

Mai multe firme cu sediul în Statele Unite ale Americii (18% din total) au ieșit de pe piața din Federația Rusă, comparativ cu cele cu sediul în UE sau Japonia, se mai arată în studiul menționat.

Totodată, există mai multe firme finlandeze, britanice, daneze sau franceze care au ieșit de pe piața din Federația Rusă decât cele care au rămas. La polul opus, numărul firmelor italiene care au rămas în Federația Rusă este mai mare decât numărul celor care au ieșit de pe piață.

Autorii studiului susțin că acest lucru poate fi explicat prin modul în care guvernele naționale au pus presiune pe aceste companii.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW