Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


SUA vor să impună Rusiei și mai multe sancțiuni, la doi ani de la invazia din Ucraina

By Preda Maria , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 februarie 2024 Etichete: , ,

SUA vor să impună Rusiei și mai multe sancțiuni, peste 500, în cadrul unei acțiuni care marchează doi ani de la invazia Federației Ruse în Ucraina, a declarat joi secretarul adjunct al Trezoreriei Americane, Wally Adeyemo, transmite Reuters

Acțiunea este întreprinsă în parteneriat cu mai multe state și va viza complexul militar industrial al Rusiei și companiile din țări terțe care facilitează accesul Rusiei la bunurile pe care le pretinde, a declarat Adeyemo. În același timp, Washingtonul încearcă să ceară socoteală Rusiei cu privire la invazia din Ucraina și cu moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalniy.

Mâine vom lansa sute de sancțiuni doar aici, în Statele Unite, dar este important să facem un pas înapoi și să ne amintim că nu doar America ia aceste măsuri”, a declarat Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei Americane.

Pachetul va fi cel mai recent dintre miile de sancțiuni care vizează Moscova, anunțate de Statele Unite și aliații săi în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, care a ucis zeci de mii de persoane și a distrus orașe.

Noile sancțiuni vin în contextul în care SUA și aliații săi încearcă să mențină presiunea asupra Rusiei, în ciuda îndoielilor privind aprobarea de către Congresul american a unei asistențe suplimentare pentru securitatea Kievului.

Administrația președintelui Joe Biden a epuizat banii aprobați anterior pentru Ucraina, iar o cerere de fonduri suplimentare trenează în Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

Sancțiunile și controalele la export sunt orientate spre încetinirea Rusiei, făcându-i mai greu să lupte în războiul pe care l-a ales în Ucraina”, a declarat Adeyemo.

În decembrie 2023, Departamentul Trezoriei anunța că economia Federației Ruse a fost afectată de sancțiuni, înregistrând o scădere de 2,1% în 2022. În prezent, economia statului este cu peste 5% mai mică decât se prevăzuse anterior, a declarat Rachel Lyngaas, economistul-șef pentru sancțiuni, pe site-ul Trezoreriei.

Cu toate acestea, economia Rusiei a avut performanțe peste așteptări, FMI prognozând în ianuarie, deschide fila nouă o creștere a PIB-ului de 2,6% pentru 2024 – o îmbunătățire de 1,5 puncte procentuale față de o estimare din octombrie – după o creștere solidă de 3,0% în 2023.

Dar purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a declarat joi că este „clar că Rusia se află acum într-o economie de război”, cu cheltuieli militare care stimulează producția de armament, cu transferuri sociale guvernamentale care susțin consumul și cu o inflație în creștere, în ciuda scăderilor din alte părți.

Foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW