Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


SUA subliniază „lacunele” în angajamentul Israelului de a proteja civilii din Gaza

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2023 Etichete: , ,

SUA au criticat puternic comportamentul Israelului în războiul împotriva Hamas, exprimându-și îngrijorarea cu privire la diferența dintre intențiile declarate ale Israelului de a proteja civilii și numărul tot mai mare de victime pe teren. Presiunea pentru accelerarea livrării de ajutor umanitar în Gaza a dus la anunțul deschiderii unui alt punct de trecere de către guvernul lui Benjamin Netanyahu, relatează The Guardian.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța Israelului de a acorda prioritate protecției civililor în timpul unei conferințe de presă la Washington.

„În timp ce ne aflăm aici, la aproape o săptămână de la începerea acestei campanii în sud… rămâne imperativ ca Israelul să pună accent pe protecția civililor. Și rămâne un decalaj între … intenția de a proteja civilii și rezultatele reale pe care le vedem pe teren”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă după o întâlnire cu ministrul britanic de externe David Cameron la Washington.

Din 7 octombrie, peste 17.000 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Conflictul a apărut atunci când Israelul a răspuns la un raid transfrontalier al militanților Hamas, cu scopul de a eradica Hamas, încercând în același timp să asigure siguranța civililor prin avertismente privind operațiunile militare. În timpul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian Netanyahu, președintele american Joe Biden a subliniat necesitatea critică de a proteja civilii și de a separa populația civilă de Hamas, după cum a precizat Casa Albă.

În ciuda avertismentelor, alte sute de palestinieni au fost uciși joi, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas, în timp ce Israelul și-a continuat ofensiva în principalele orașe din Gaza și în jurul acestora. Ministerul Sănătății a raportat încă 40 de morți în loviturile din apropierea orașului Gaza vineri dimineață, iar alte „zeci” de victime au fost înregistrate în Jabalia și Khan Yunis. Armata israeliană a susținut bombardamente grele, marcând punctul de două luni de război cu Hamas, în timp ce criza umanitară rezultată a ridicat îngrijorări cu privire la o prăbușire a ordinii publice.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au lovit aproximativ 250 de ținte din Gaza pe o perioadă de 24 de ore, care s-a încheiat joi dimineața.

Aproximativ 1,87 milioane de persoane din Gaza – mai mult de 80% din populația de 2,3 milioane de locuitori – și-au părăsit locuințele în ultimele două luni, potrivit ONU. Multe familii au fost strămutate de mai multe ori și locuiesc în corturi și în adăposturi improvizate supraaglomerate.

FOTO: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW