SUA și UE caută soluții pentru a evita escaladarea crizei din Energie, în contextul tensiunilor din Estul Europei
Joe Biden, președintele SUA, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au anunțat vineri, 28 ianuarie, prin intermediul unei declarații comune de presă, că SUA și Uniunea Europeană cooperează pentru a găsi soluții în ceea ce privește aprovizionarea energetică a Europei, în contextul conflictului de la granița Ucrainei cu Federația Rusă.
Declarația comună a celor doi lideri vine în condițiile în care SUA și UE pregătesc mai multe sancțiuni economice pentru Federația Rusă, în cazul în care va invada Ucraina, ce ar putea afecta livrările de gaze și petrol ale Rusiei către Europa.
„Statele Unite și UE cooperează pentru a asigura furnizarea continuă, suficientă și în timp util a UE cu gaze naturale din diverse surse de pe tot globul, pentru a evita șocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina”, se arată în declarația comună a celor doi lideri.
Totodată, UE și SUA fac un apel către marii producători de energie să li se alăture în acest demers, pentru a asigura stabilitatea piețelor globale. Pe 7 februarie va avea loc o reuniunea Consiliului Energetic UE-SUA.
Redăm, în totalitate, conținutul declarației comune SUA-UE
„Ne-am luat un angajament comun față de securitatea și sustenabilitatea energetică a Europei și pentru accelerarea tranziției globale către o energie curată. De asemenea, împărtășim obiectivul comun de a asigura securitatea energetică a Ucrainei și integrarea progresivă a Ucrainei în piețele UE de gaz și electricitate.
UE și Statele Unite au o cooperare strânsă în ceea ce privește politica energetică, decarbonizarea și securitatea aprovizionării, în cadrul Consiliului Energetic SUA-UE. Angajamentele UE și SUA de a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, legate de energia curată, sursele regenerabile și eficiența energetică, oferă o cale către securitatea energetică și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Actualele provocări la adresa securității europene subliniază angajamentul nostru de a accelera și de a gestiona cu atenție tranziția de la combustibilii fosili la energia curată.
În ultimul deceniu, UE a investit în consolidarea rețelelor sale energetice interne, sporind rezistența și flexibilitatea piețelor energetice din UE. Comisia Europeană va intensifica activitatea cu statele membre pentru a securiza aprovizionarea, pe piețele de gaze transparente și competitive, într-un mod compatibil cu obiectivele climatice pe termen lung și pentru a atinge emisiile nete zero până în 2050.
În timp ce procesul se intensifică în acest deceniu critic, suntem deciși să lucrăm împreună pentru a depăși provocările de astăzi, legate de securitatea aprovizionării și prețurile ridicate de pe piețele energetice.
Ne angajăm să intensificăm cooperarea strategică în domeniul energiei pentru a securiza aprovizionarea cu gaze și vom lucra împreună pentru a pune la dispoziția cetățenilor și întreprinderilor din UE și din vecinătatea regiunii resurse energetice fiabile și la prețuri accesibile.
Statele Unite și UE lucrează împreună pentru a asigura furnizarea continuă, suficientă și în timp util a UE cu gaze naturale din diverse surse de pe tot globul, pentru a evita șocurile de aprovizionare, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina. Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat (GNL) pentru UE. Colaborăm cu guvernele și furnizorii pentru aprovizionarea cu volume suplimentare de gaze naturale către Europa din diverse surse de pe tot globul.
GNL, pe termen scurt, poate spori securitatea aprovizionării, în timp ce continuăm tranziția spre emisii nete zero. Comisia Europeană va lucra pentru îmbunătățirea transparenței și a utilizării terminalelor GNL în UE.
Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, pentru a planifica de urgență aprovizionarea cu GNL. De asemenea, vom face schimb de opinii cu privire la rolul stocării în securitatea aprovizionării.
Facem un apel către toate țările care joacă un rol important pe piața producătorilor de energie să ni se alăture, pentru a ne asigura că piețele mondiale de energie sunt stabile și bine aprovizionate. Această activitate a început deja și o vom continua la reuniunea Consiliului Energetic SUA-UE din 7 februarie”
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/sua-si-ue-cauta-solutii-pentru-a-evita-escaladarea-crizei-din-energie-in-contextul-tensiunilor-din-estul-europei/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/sua-si-ue-cauta-solutii-pentru-a-evita-escaladarea-crizei-din-energie-in-contextul-tensiunilor-din-estul-europei/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/sua-si-ue-cauta-solutii-pentru-a-evita-escaladarea-crizei-din-energie-in-contextul-tensiunilor-din-estul-europei/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/sua-si-ue-cauta-solutii-pentru-a-evita-escaladarea-crizei-din-energie-in-contextul-tensiunilor-din-estul-europei/ […]