Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


SUA și China au convenit reluarea comunicării militare la nivel înalt

By Vîrban Robert , in Politic Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 16 noiembrie 2023

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, au ajuns miercuri la un acord în privința reducerii producţiei de fentanil şi restabiliraea comunicării militare la nivel înalt, a declarat, la încheierea întâlnirii lor din apropiere de San Francisco, un oficial american de rang înalt citat de CNN.

De asemenea, Biden i-a cerut omologului său chinez să facă presiuni asupra Iranului pentru a evita agravarea situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu. Cei doi lideri au subliniat, de asemenea, că doresc să stabilizeze relaţia dintre ţările lor după luni de tensiuni la cote ridicate.

Conform sursei citate, rezultatele summitului, care erau de aşteptat, reprezintă un progres în îmbunătăţirea relaţiei încă tensionate dintre SUA şi China, dar nu au fost consemnate într-o declaraţie comună sau într-o declaraţie de cooperare, notează CNN.

Un oficial american cu rang înalt a declarat pentru CNN că Beijingul a fost de acord să urmărească companiile care produc precursori chimici ai fentanilului, narcoticul puternic ce a alimentat o criză gravă în Statele Unite. SUA vor urmări îndeaproape dacă China îşi va respecta angajamentele luate în cadrul summitului.

Reluarea dialogului militar

Președintele Chinei a fost de acord cu mecanisme care să abordeze posibilele erori de calcul militar şi a convenit asupra unor forumuri de discuţii în care cele două părţi să îşi prezinte preocupările. Oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au declarat, înaintea summitului de miercuri, că omologii lor chinezi au fost „reticenţi” în ultimele luni să accepte restabilirea comunicării între militari.

Dar a fost o problemă pe care Biden însuşi – şi consilierii săi de top, precum secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi secretarul apărării Lloyd Austin – au ridicat-o în „aproape fiecare discuţie purtată cu chinezii”, în timp ce SUA au încercat să sublinieze că este „absolut esenţial” ca acest canal să fie redeschis. Oficialii americani au declarat că incidentul cu balonul spion chinezesc, în special, a subliniat importanţa comunicaţiilor între militari.

Şi presa de stat chineză a anunţat că liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt şi să coopereze în ceea ce priveşte represiunea combaterea drogurilor, în urma summitului lor de câteva ore din California.

Situația din Orientul Mijlociu

Preşedintele Joe Biden a fost cel care a vorbit cel mai mult, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping a ascultat în mare parte în conversaţia lor despre Orientul Mijlociu, relatează CNN, care citează un oficial american de rang înalt.

Biden l-a încurajat pe Xi să folosească influenţa Chinei în relaţia cu Iranul pentru a avertiza în privinţa unei escaladări mai ample. În cadrul convorbirilor, ministrul de externe, Wang Yi, a declarat că au avut deja discuţii cu iranienii pe această temă. A rămas însă neclar pentru consilierii lui Biden cât de în serios ia Iranul mesajele Chinei.

În timpul discuţiilor, Biden i-a spus clar lui Xi că vede Hamas ca fiind o entitate separată de palestinieni.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW