Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CNN: SUA și alte state membre NATO discută trimiterea de militari în România, Bulgaria și Ungaria

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2022

Statele Unite ale Americii și câțiva aliați poartă discuții pentru a desfășura mii de soldați în plus în țările NATO din Europa de Est, preventiv, înainte de o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina, ca o dovadă de sprijin în fața agresiunii continue a Moscovei, au declarat pentru CNN trei oficiali americani.

Printre țările care iau în considerare posibilitatea de a accepta mai mulți militari – câte 1.000 pentru fiecare stat – se numără România, Bulgaria și Ungaria.

Statele Unite și Marea Britanie se numără printre țările care iau în considerare această posibilitate de a trimite militari preventiv, dar nu toate cele 30 de state membreNATO sunt de acord, potrivit unui diplomat european.

Motivul: aliații NATO nu sunt pe aceeași lungime de undă în ce privește gravitatea amenințării, iar Germania, de exemplu, a refuzat să vândă noi arme Ucrainei. Prin urmare, SUA se află în discuții pentru a trimite forțele suplimentare pe bază bilaterală sau, așa cum a descris-o un oficial, ca o „coaliție a celor care doresc”.

În linii mari, obiectivul militar al SUA ar fi acela de a „satisface capacitatea” pe care o cer aliații NATO din regiune, a declarat săptămâna trecută un alt oficial din domeniul Apărării. Forțele americane ar putea opera, așa cum o fac deja, în mod unilateral în Europa, dar ar putea, de asemenea, să opereze în cadrul structurilor de comandă existente ale NATO.

Posibilitatea de a desfășura alte forțe mai aproape de Rusia înainte de o eventuală invazie marchează o schimbare de direcție a administrației SUA, care până acum se temea de riscul de a provoca și mai mult Moscova. De altfel, această decizie ar putea fi interpretată de Kremlin și folosită ca justificare pe viitor pentru alte acțiuni.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA are 8.500 de soldați americani la dispoziție, în cazul în care va fi necesară o reacție de forță a NATO și va fi nevoie rapid de forțe americane. Cu toate acestea, marea majoritate a acestor forțe sunt destinate unei activități susținute de întreaga alianță NATO. SUA și NATO au deja zeci de mii de alte trupe în Europa la care pot apela pentru orice desfășurare suplimentară în favoarea aliaților din Europa de Est.

Kirby a declarat marți pentru CNN că unele trupe sunt, de asemenea, în stare de alertă sporită „doar pentru scopurile noastre, ale Statelor Unite, pentru a vedea dacă este nevoie să continuăm să reasigurăm pe bază bilaterală cu unii dintre aliații noștri NATO din Europa”.

Și președintele Joe Biden a mai spus marți că „s-ar putea să mute unele dintre aceste trupe pe termen mai scurt, doar pentru că este nevoie de timp” și pentru că aliații est-europeni ai SUA au „motive de îngrijorare”.

Inițial, președintele Biden plănuia să facă noi declarații publice privind situația cu Rusia, potrivit unor surse citate de CNN, dar acum nu este clar dacă o va mai face, în condițiile în care Casa Albă continuă să încerce să dialogheze cu Rusia pe cale diplomatică.

Planificarea militară vine în contextul în care SUA au devenit din ce în ce mai îngrijorate de faptul că o invazie a Rusiei în Ucraina ar putea avea loc în orice moment.

„Când am spus că este iminentă, rămâne iminentă”, a declarat marți secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, în timpul briefingului zilnic. „Dar, din nou, nu putem face o predicție cu privire la ce decizie va lua președintele Putin. Suntem încă angajați în discuții și negocieri diplomatice”.

Oficialii ucraineni au respins marți declarațiile lui Psaki, calificând situația cu Rusia drept „periculoasă”, dar nu „iminentă”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW