Sunday, July 14, 2024
Jurnalism corect


SUA oferă recompense de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre persoanele care finanţează Hamas

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Departamentul de Stat al SUA a anunțat vineri că oferă recompense de până la 10 milioane de dolari pentru informații referitoare la persoanele care ajută organizația Hamas să se finanțeze, conform unui comunicat al Washingtonului, relatează news.ro.

Programul „Recompense pentru justiție” al Departamentului de Stat al SUA oferă această recompensă pentru informații care să ducă la întreruperea mecanismelor financiare ale organizației Hamas, clasificată ca organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană.

Prin intermediul acestei oferte de recompensă, Departamentul de Stat caută informații cu privire la persoanele considerate „facilitatori financiari” pentru Hamas: Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah și Muhammad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah.

Abdelbasit Hamza Hamza Elhassan Mohamed Khair, cunoscut sub numele de „Hamza”, este un finanțator al Hamas cu sediul în Sudan. A gestionat diverse companii din portofoliul de investiții al Hamas și a fost implicat anterior în transferul a aproximativ 20 de milioane de dolari către Hamas, inclusiv fonduri trimise direct agentului financiar principal al Hamas și teroristului global desemnat de SUA (SDGT), Mahir Jawad Yunis Salah. Rețeaua utilizată de Hamza pentru spălarea banilor și generarea de venituri pentru Hamas include Al Rowad Real Estate Development, cu sediul în Sudan, desemnată de Departamentul de Trezorerie al SUA ca SDGT în mai 2022. Hamza are, de asemenea, legături de finanțare de lungă durată cu companii din Sudan legate de Al-Qaida și Osama bin Laden.

Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb și Walid Mohammed Mustafa Jadallah sunt agenți ai organizației Hamas și fac parte din rețeaua de investiții a Hamas din Turcia. Alshawa, aflat în prezent în Turcia, ocupă poziția de director executiv al Trend GYO și a fost membru al consiliului de administrație al mai multor societăți din portofoliul de investiții al Hamas. Jahleb, de asemenea în Turcia, deține funcția de secretar al portofoliului de investiții al Hamas și coordonează diverse activități pentru companiile controlate de Hamas și pentru oficialii Hamas.

Muhammad Ahmad Ahmad ‘Abd Al-Dayim Nasrallah este un agent cu experiență al organizației Hamas, având conexiuni strânse cu entități iraniene. A fost implicat în transferul a zeci de milioane de dolari către Hamas, inclusiv către aripa militară a Hamas, Brigăzile Izz al-Din al-Qassim. La 18 octombrie 2023, Departamentul de Trezorerie al SUA i-a desemnat pe toți cei cinci indivizi ca fiind Susținători Importanți ai Terorismului Global (SDGT) în conformitate cu legislația care vizează grupurile teroriste și susținătorii acestora.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat Hamas ca organizație teroristă străină în octombrie 1997 și ca entitate Susținătoare Importantă a Terorismului Global (SDGT) în octombrie 2001.

Comunicatul precizează că recompensele vor fi oferite pentru informaţii care conduc la identificarea şi dezmembrarea reţelei de finanţare a Hamas. Astfel, SUA sunt interesate de informaţii despre:

– orice sursă de venit pentru Hamas sau pentru mecanismele sale cheie de facilitare financiară;

– principalii donatori sau facilitatori financiari ai Hamas;

– instituţiile financiare sau casele de schimb valutar care facilitează tranzacţiile Hamas;

– întreprinderi sau investiţii deţinute sau controlate de Hamas sau de finanţatorii săi;

– societăţile de faţadă implicate în achiziţiile internaţionale de tehnologie cu dublă utilizare în numele Hamas;

– scheme infracţionale care implică membri şi susţinători ai Hamas şi care aduc beneficii financiare organizaţiei.

foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW