Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


SUA îndeamnă statele G7 la un răspuns coordonat în fața „ambițiilor” lui Xi Jinping / Olaf Scholz, vizită în China

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Statele Unite ale Americii îndeamnă restul membrilor din G7 să aibă un răspuns coordonat în fața „ambițiilor” președintelui chinez Xi Jinping, în timp ce Uniunea Europeană, care recunoaște comportamentul asertiv al Chinei, arată că nu trebuie pusă pe aceeași treaptă cu Federația Rusă, potrivit unor declarații făcute de reprezentanții UE și SUA la reuniunea miniștrilor de Externe din G7, citate de Reuters.

Reuniunea care are loc în Germania, între 3 și 4 noiembrie, vine la scurt timp după prima vizită a unui lider G7 în China de la Congresul Partidului Comunist Chinez, în care Xi Jinping a obținut un nou mandat la conducerea țării.

Odată cu finalizarea congresului Partidului Comunist Chinez, cred că există o imagine mai clară asupra ambițiilor președintelui Xi și nevoii de adoptare a unui răspuns coordonat”, a indicat un oficial din cadrul Departamentului de Stat SUA, sub anonimat.

Astfel, aliații au agreat că este nevoie ca statele membre G7 să își coordoneze strategiile individuale de abordare a relațiilor cu China, mai arată oficialii SUA.

În schimb, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a recunoscut comportamentul asertiv al Chinei, dar a avertizat că Beijingul nu ar trebui pus în aceeași categorie cu Moscova, invocând ca argument invazia rusă în Ucraina.

Multe state membre au o relație economică puternică cu China, iar eu nu cred că putem pune China și Rusia în aceeași categorie”, a spus Borrell.

Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii fac parte din G7.

Prima vizită a unui lider G7 de la debutul pandemiei

China a fost cel mai mare partener de comerț al Germaniei în ultimii 6 ani, iar Olaf Scholz s-a deplasat la Beijing pentru a „testa” relația dificilă a Occidentului cu China, fiind primul lider G7 care călătorește la Beijing de la debutul pandemiei de coronavirus, arată Reuters.

Scholz și Xi Jinping au vorbit despre războiul Rusiei în Ucraina, accesul pe piețele interne, schimbările climatice și livrările de vaccinuri anti-COVID.

Cei doi lideri au condamnat „amenințările nucleare” și au menționat că Rusia „va încălca o linie roșie a comunității internaționale” dacă va folosi arma nucleară.

Scholz i-a mai transmis lui Xi Jinping că orice schimbare de status-quo a Taiwanului trebuie să fie „pașnică”, în timp ce dictatorul chinez a precizat că cele două țări trebuie să coopereze mai îndeaproape în ceea ce privește problemele internaționale.

Cancelarul german a mai invocat „accesul dificil” al companiilor europene, în special germane, pe piețele chineze.

Opozanții cancelarului german susțin, în schimb, că Berlinul va prioritiza relațiile economice pe care le are cu China, în detrimentul îngrijorărilor legate de securitate, lucru ce va diviza aliații din Occident.

Sursă foto: G7 / Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW