Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


SUA începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19 la finalul lunii septembrie

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 august 2021

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au anunțat miercuri, 18 august, că au dezvoltat un plan pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19 începând cu 20 septembrie, citând date care arată că protecția suplimentară scade riscurile dezvoltării unor simptome medii sau ușoare, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, relatează NBC.

Potrivit ultimelor studii efectuate, protecția actuală dezvoltată în fața unei forme severe, a spitalizării și decesului provocat de COVID-19 s-ar putea micșora în lunile care urmează, în special în rândul celor care se află în grupe de risc sau care au fost vaccinați în primele etape”, potrivit unui comunicat al oficialilor americani din domeniul sănătății, semnat de șefii Centrului de Control și Prevenție al Bolilor (CDC), Institutului Național al Sănătății sau Agenției care se ocupă cu controlul medicamentelor (FDA) din SUA.

Până atunci, CDC și FDA sunt așteptate să își dea oficial acordul cu privire la siguranța și eficiența administrării unei doze suplimentare.

În cazul persoanelor vaccinate cu serurile Moderna și Pfizer/BioNTech, acestea vor putea primi a treia doză la o diferență de opt luni de la administrarea rapelului.

Oficialii din SUA, în schimb, arată că planul nu îi include în acest moment și pe cei vaccinați cu Johnson&Johnson, dar anticipează că, în următoarele luni, persoanele vaccinate cu acest ser vor avea la rândul lor nevoie de o doză suplimentară.

România așteaptă o decizie oficială în acest sens emisă de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit coordonatorului Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Vom începe simultan cu personalul medical, personalul social din centrele de îngrijire și persoane vulnerabile, însemnând cei peste 65 de ani și cu afecțiuni cronice și să nu uităm de cei rezidenți în căminele de bătrâni, în centrele de îngrijire pe termen lung”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă susținută marți, 17 august, citat de Aleph News.

Odată ce EMA își va da avizul, vaccinarea cu a treia doză în țara noastră ar urma să înceapă la jumătatea lunii septembrie. Doza suplimentară va putea fi administrată la 6 luni de la vaccinarea cu schemă completă.

Dacă vorbim despre schema de vaccinare de la compania BioNTechPfizer, a treia doză va fi cu același vaccin. Dacă vorbim de schema de vaccinare de la Moderna, a treia doză va fi cu vaccin de la compania Moderna. Dacă vorbim de vaccinurile pe bază de vectori virali, foarte probabil, dar avem nevoie de date și tocmai de aceea așteptăm datele științifice de la Agenția Europeană a Medicamentului și recomandarea centrului European de Control al Bolilor, probabil că se va face o schemă mixtă”, a mai transmis Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW