Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


SUA, condamnate la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari de către Iran

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Un tribunal iranian a decis ca Guvernul american să plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani în Irak în 2020. Decizia indică vinovăția a 42 de persoane și entități, inclusiv Donald Trump și oficiali din administrația sa, conform anunțului făcut miercuri de justiția iraniană, conform relatărilor AFP.

Această sentință survine la aproape patru ani de la asasinarea comandantului Forței Al-Qods, responsabil cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice. El a fost ucis într-un atac cu un avion american fără pilot la Bagdad, la 4 ianuarie 2020. La acea vreme, Donald Trump, aflat în funcția de președinte, a anunțat că a ordonat acest atac ca răspuns la atacurile asupra unor interese americane din Irak.

Ca represalii, Iranul a tras rachete asupra unor baze din Irak în care se aflau militari americani.

”În urma plângerii depuse de către 3.318 compatrioţi din întreaga ţară (…), un tribunal din Teheran a condamnat Guvernul american să plătească în total 49 de miliarde şi 770 de milioane de dolari cu titlul de despăgubiri morale şi materiale”, anunţă agenţia Autorităţii Judiciare Mizan Online.

Această hotărâre survine într-un context în care Teheranul acuză Washingtonul de complicitate cu Israelul în Războiul din Fâșia Gaza împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas. În replică, Statele Unite acuză Teheranul că sprijină Hamasul prin atacuri ale unor grupări proiraniene împotriva trupelor americane staționate în Siria. Qassem Soleimani, arhitectul operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, rămâne o figură adorată de susținătorii Republicii Islamice.

Iranul și Statele Unite nu au relații diplomatice încă din 1980, la un an după căderea șahului. În luna octombrie, un tribunal iranian a decis ca Guvernul american să plătească compensații în valoare de 420 de milioane de dolari pentru victimele unei operațiuni militare derulate în 1980, cu scopul de a elibera diplomați ținuți ostatici în sediul Ambasadei Statelor Unite la Teheran. În 2016, Curtea Supremă americană a emis un ordin de blocare a activelor iraniene în Statele Unite pentru a compensa victimele care au imputat responsabilitatea Iranului.

FOTO: theflagshop.co.uk

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW