Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 mai 2024 Etichete: , , , ,

Achiziția este parte a unei inițiative mai ample și pe termen lung pe care Statele Unite o sprijină pentru modernizarea Forțelor Aeriene Române. Conform ambasadei, valoarea rachetelor este evaluată la aproximativ 70 de milioane de dolari americani.

”Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a salutat anunţul recent prin care Statele Unite ale Americii aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani”, anunţă vineri MApN.

Block II integrează cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder până în prezent și este în prezent în uz în armata americană.

„Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu capabilități aer-aer de ultimă generație crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvar.

Potrivit informațiilor furnizate de armata americană, racheta aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder reprezintă cea mai recentă versiune din familia Sidewinder. Ea este echipată cu un dispozitiv de căutare a planului focal de mare înclinare, montat pe o structură de avion extrem de manevrabilă, și dispune de o funcție de contramăsuri în infraroșu mult îmbunătățită.

AIM-9X utilizează o serie de componente preluate de la modelul anterior, AIM-9M, inclusiv motorul rachetei, focosul și detectorul de țintă optic activ, însă performanța sa depășește cu mult versiunea anterioară. Spre deosebire de modelele anterioare AIM-9, AIM-9X poate fi utilizat și împotriva țintelor de la sol.

Varianta AIM-9X Block II reprezintă cea mai avansată rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune din arsenalul SUA, având capacitatea de a utiliza în mod eficient tehnologiile sale, manevrabilitatea vectorului de tracțiune și căutătorul de imagini în infraroșu avansat pentru a lovi țintele aflate în spatele avionului de lansare.

foto: X Radu Tudor

Comentarii