Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA a finalizat operațiunea de evacuare din Afganistan

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 august 2021

După două decade de prezență militară, perioadă în care a învins organizația teroristă Al-Qaida, responsabilă pentru atentatele de la 11 septembrie, dar a eșuat în proiectul de edificare a unei națiuni pe modelul democrațiilor occidentale, SUA și-a retras, luni, 30 august, la ora locală 11:59, ultimele trupe din Afganistan. 

Ultimul militar american care a părăsit Afganistanul este generalul maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 aeroportuare, o fotografie cu acesta fiind publicată pe pagina oficială de Twitter a Departamentului Apărării.

Imediat după ce SUA a anunțat sfârșitul misiunii sale în Afganistan, secretarul de stat Anthony Blinken a precizat că 123.000 de persoane, printre care 6.000 de americani, au fost evacuate după ce talibanii au preluat puterea.

Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă

După încheierea operațiunii de retragere a SUA, în Kabul au fost auzite focuri de armă iar pe cerul capitalei afgane s-au putut observa focuri de artificii.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan

După ce statele occidentale au început evacuarea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii au preluat puterea la Kabul, forțându-l pe Ashraf Ghani să demisioneze.

SUA și aliații din NATO i-au alungat de la putere în noiembrie 2001 pe talibani, după ce aceștia i-au oferit adăpost lui Osama bin Laden și altor teroriștii Al-Qaida implicați în atentatele de la 11 septembrie.

În perioada 1996 – 2001, când s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au impus interpretarea în sens foarte strict a legii islamice Șaria. Femeilor au obligate să poarte burka, le-a fost interzisă  educația și restricționat accesul la asistență medicală. În același timp, au fost impuse pedepse brutale, precum uciderea cu pietre(lapidarea), execuții publice și amputarea unui membru pentru cei acuzați de furt.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *