Saturday, February 29, 2020
Jurnalism corect


Studiu Transparency International: Ce percepție au românii asupra corupției din țară

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 24 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Indicele Percepţiilor Corupţiei pe 2019 al Transparency International arată faptul că  România se află pe penultimul loc în Europa la percepția oamenilor asupra corupției.

România are un scor de 44 de puncte, ceea ce arată că percepția mediului de afaceri asupra corupției din sectorul public este la nivelul din 2012. Comparativ cu anul 2018, România înregistrează o scădere de trei puncte, situându-se pe locul 70 în lume. Bulgaria stă mai prost decât noi, situându-se pe locul 74 la nivel mondial

Republica Moldova a avut cel mai prost scor (33 de puncte) din întreaga Europă Centrală şi de Sud-Est. Vecinii noștrii de peste Prut se situează pe locul 120 în lume.

Același studiu arată că ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est fie nu realizează nici un progres din acest punct de vedere, ba chiar dimpotrivă.  La nivelul țărilor membre UE nu au fost înregistrate schimbări semnificative față de anul precedent.

Dacă media la nivelul UE era în anii trecuți de 66 de punte, în 2019 aceasta a fost de 64. Cele mai bine la această categorie stau Danemarca (87 puncte, în scădere cu un punct față de 2018), Finlanda (86 puncte, în creștere cu un punct față de 2018) și Suedia (85 puncte, la fel ca în 2018).

Citeste si:  Polițiștii rutieri au verificat peste 4.200 de autovehicule destinate transportului de elevi/ Sute de autobuze aveau ITP-ul expirat şi nu deţineau RCA

În ceea ce privește situația mondială, combaterea corupției fie a stagnat, fie s-a înrăutățit în peste două treimi din țările lumii.

Potrivit TI, Guvernele din Canada, Franţa, Marea Britanie şi SUA sunt mai văzute mai corupte de mediul de afaceri.

Doar 59 de țări dintr-un total de 180 au obținut scoruri de peste 50 de puncte, media la nivel global fiind aceeași ca în anii precedenți, de 43 de puncte.

Clasamentul Corruption Perceptions Index (CPI) al TI indică, pe o scară de la zero la 100, nivelurile percepute de corupţie în rândul guvernelor, un scor zero semnalând un sector public foarte corupt. Clasamentul cuprinde 180 de state şi teritorii.

sursa foto: DreamsTime

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW