Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Studiu: Postul în România urbană – motivații și tendințe

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2024 Etichete: , ,

Un nou studiu realizat de Reveal Marketing Research arată că doar 4 din 10 români din mediul urban care obișnuiesc să țină post sunt motivați de credința în Dumnezeu. Acesta este doar unul dintre numeroasele rezultate interesante și relevante obținute în urma investigației ce și-a propus să analizeze comportamentele și atitudinile românilor față de post, comparativ cu datele dintr-un studiu similar realizat în preajma Sărbătorilor Pascale din 2022.

Conform datelor, 47% dintre românii din mediul urban declară că obișnuiesc să postească în așteptarea Paștelui, procent similar cu cel înregistrat în 2022 (50%). Dintre aceștia, cei mai mulți, respectiv 21%, țin post doar miercurea și vinerea.

Motivațiile principale pentru care românii aleg să țină post sunt reprezentate de obișnuința și educația primite în familie (64%), preocupările legate de sănătate și dietă (42%), și credința în Dumnezeu (39%). Totuși, în funcție de categoriile de vârstă, se observă diferențe în ceea ce privește motivațiile. De exemplu, tinerii între 25-34 de ani țin post mai ales din considerente tradiționale și educaționale primite în familie (71%), în timp ce persoanele peste 55 de ani acordă o atenție deosebită sănătății și dietei (51%), iar cei între 45 și 55 de ani manifestă o credință mai puternică în Dumnezeu (46%).

În ceea ce privește preferințele alimentare în perioadele de post, cele mai populare sunt mâncarea gătită specific de post (77%), salatele de crudități și fructele (69%), și măslinele (64%). Se observă totuși o creștere semnificativă a interesului pentru produsele oleaginoase (47% față de 34% în 2022) și fructele uscate (46% față de 36% în 2022), mai ales în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani și a celor cu venituri mai mari.

Un aspect interesant este și percepția românilor asupra dietei fără carne. Conform studiului, 27% dintre români consideră că aceasta este mai sănătoasă, însă majoritatea (44%) nu au o opinie clară în acest sens. Totuși, este demn de menționat faptul că 59% dintre respondenți consideră că dietele fără carne sunt mai scumpe decât cele pe bază de carne.

În concluzie, studiul evidențiază nu doar obiceiurile alimentare ale românilor în perioadele de post, ci și motivațiile acestora și percepțiile asupra unor aspecte legate de sănătate și dietă. Aceste informații sunt relevante pentru înțelegerea comportamentului consumatorilor și pot fi utile pentru diversele sectoare ale industriei alimentare și de marketing.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW