Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Studiu: Care sunt principalele simptome ale virusului Covid-19/ Descoperirea cercetărilor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2020 Etichete: ,

Aproape 900.000 de oameni din toată lumea au fost infectați cu virusul Covid-19 de la apariția acestuia în decembrie 2019 în Wuhan, China. De asemenea, aproape 44.000 de persoane au murit din cauza infectării cu coronavirus. Potrivit cercetătorilor străini, pierderea gustului și al mirosului ar fi unele dintre simptomele cheie ale coronavirusului. Oamenii de știință din Marea Britanie și SUA au dezvoltat o aplicație prin care pacienții infectați cu virusul ucigaș pot raporta simptomele pe care le au pentru a ajuta la monitorizarea pandemiei, scrie Reuters.

Conform cercetătorilor de la King’s College London, aproape 60% dintre pacienții confirmați ulterior cu Covid-19 au raportat pierderea mirosului și gustului, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testați negativ, au constatat cercetătorii.

Aplicația COVID Symptom Tracker ar putea ajuta la încetinirea focarului și la identificarea mai rapidă a persoanelor infectate cu coronavirus. Dacă oamenii vor participa și își vor raporta simptomele pe care le au, aplicația ar putea furniza informații „foarte valoroase”  sistemului medical din lume, susțin cercetătorii.

„Acest studiu, bazat pe o aplicație,  este o modalitate de a afla unde sunt punctele importante ale Covid-19, noi simptome care trebuie descoperite”, a declarat Andrew Chan, profesor de medicină la Harvard Medical School.

În perioada 24 și 29 martie, un număr de 1,5 milioane de oameni au utilizat aplicația, dintre care 26% au raportat unul sau mai multe simptome. Dintre aceștia, 1,702 au raportat, de asemenea, că au fost testați pentru Covid-19, iar rezultatele au fost pozitive pentru 579 de persoane și negative pentru 1.123.

Cum funcționează aplicația

Oamenii de știință, pe baza tuturor datelor colectate, au dezvoltat un model matematic pentru a identifica care combinație dintre simptomele următoare a fost cea mai exactă în prezicerea infecției cu Covid-19: pierderea mirosului și gustului, febră, tuse persistentă, oboseală, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare.

„Atunci cand sunt combinate cu alte simptome, persoanele cu pierderea mirosului si gustului par a fi de trei ori mai predispuse sa fi contractat COVID-19, conform datelor noastre si, prin urmare, ar trebui sa se auto-izoleze timp de sapte zile pentru a reduce raspandirea bolii”, a declarat Tim Spector, profesor la King’s College London si conducator al studiului.

Totuși, și înainte de dezvoltarea acestei aplicații au mai  fost persoane care au susținut că pierderea mirosului este o caracteristică a virusului Covid-19. Este vorba despre profesorul de științe de la Universitatea Oxford, Trish Greenhalgh, primul care a demonstrat științific folosindu-se un număr mare de oameni că pierderea mirosului este o caracteristică a coronavirusului.

Echipa de cercetători care a dezvoltat aplicația a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptomele prin intermediul aplicației și care nu fuseseră încă testate pentru coronavirus și a constatat că aproape 13% este posibil să fie infectate.

„Acest lucru arată că aproximativ 50.000 de persoane din Marea Britanie, care nu au fost testate, ar putea fi infectate cu Covid-19”, a mai declarat profesorul Spector.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW