Friday, October 4, 2024
Jurnalism corect


OCDE se așteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,1% în 2024 și cu 3,3% în 2025, față de 2,0% în 2023

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 13 martie 2024 Etichete:

Economia României a avut o performanță bună în ultimii ani, conducând la creșterea nivelului de trai și susținând convergența cu țările OCDE. În contextul în care România se află în procesul de aderare la OCDE, a fost făcut un studiu economic potrivit căruia se așteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,1% în 2024 și cu 3,3% în 2025, față de 2,0% în 2023. 

Studiul Economic al României a fost discutat în cadrul unei întâlniri a Comitetului de Revizuire Economică și de Dezvoltare (EDRC) la 16 ianuarie 2024.

Inflația a scăzut de la vârful său de 16,8% în noiembrie 2022, în timpul crizei energetice, la 7,4% în ianuarie 2024, dar presiunile de prețuri subiacente în economie rămân puternice. Inflația generală este proiectată să continue să scadă până la 5,0% în 2024 și 3,7% în 2025.

Consolidarea fiscală este necesară pentru a reduce deficitul bugetar și ar contribui, de asemenea, la susținerea unei politici monetare restrictive prin reducerea presiunilor de cerere într-un moment de inflație ridicată.

„Performanța economică puternică a României a menținut creșterea veniturilor medii. Diferența în nivelul de trai dintre România și media OCDE s-a redus la jumătate între 2000 și 2022. Sarcina imediată pentru politica macroeconomică acum este să domolească inflația, care rămâne mult peste ținta sa, printr-o politică monetară și fiscală restricționată coordonată,” a spus Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, prezentând Studiul la București alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Creșterea vârstelor de pensionare va atenua presiunea fiscală determinată de îmbătrânirea populației. Cu toate acestea, veniturile guvernamentale rămân prea limitate pentru a finanța prioritățile emergente de cheltuieli. Este necesară o administrație fiscală digitală pentru a combate evaziunea și a crește veniturile fiscale. Alte priorități sunt transferul unui număr mai mare de bunuri și servicii la rata standard de TVA din România și eliminarea cheltuielilor distorsionante și inechitabile pentru impozitul pe venit.

Deși rata de participare a forței de muncă nu a crescut suficient pentru a compensa emigrarea populației active către alte țări, femeile sunt subreprezentate în ceea ce privește angajarea. Concediul de maternitate generos încurajează mamele să se retragă temporar din activitate pentru a avea grijă de copii, iar lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor face dificilă menținerea a două locuri de muncă pentru familiile tinere.

Se sugerează că o mai bună disponibilitate a educației formale timpurii și a serviciilor de îngrijire a copiilor ar facilita întoarcerea părinților la muncă.

De asemenea, se subliniază necesitatea unor investiții continue în formarea cadrelor didactice și în sistemul educațional, cu accent pe sprijinul acordat comunităților vulnerabile pentru a îmbunătăți rezultatele educaționale.

Potrivit studiului OCDE, emisiile nete de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu un sfert în deceniul acesta pentru a ajunge pe drumul către neutralitatea carbonului până în 2050.

Accelerarea implementării producției de energie regenerabilă este necesară pentru a rămâne în linie cu angajamentul de a elimina treptat energia bazată pe cărbune. Grilele electrice trebuie modernizate pentru o generare crescută a energiei regenerabile, cu semnale de preț puternice pentru a încuraja economiile de energie.

Principalul obiectiv al procesului de aderare la OCDE este să încurajeze România să se alinieze cu standardele, politicile și practicile de calitate superioară promovate de OCDE. Aceasta ar duce la îmbunătățirea rezultatelor pentru toți membrii OCDE, dar și pentru România și cetățenii săi.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW