Studenții îi cer Avocatului Poporului să atace la CCR eliminarea gratuității pentru călătoriile cu trenul
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Asociația Studenților în Drept au transmis solicită Avocatul Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituțională (CCR) Ordonanța de Urgență prin care a fost eliminată gratuitatea pentru călătoriile cu trenul.
„Ordonanța de Urgență nu este motivată sub aspectul urgenței, nu este subsumată unei situații extraordinare, nu s-a impus o reglementare ce nu putea fi amânate și afectează dreptul constituțional la egalitate în fața legii (art. 16), dreptul la învățătură (art. 32) și regimul privind protecția tinerilor (art. 49) din Constituția României, republicată. Există, astfel, vicii de constituționalitate intrinseci și extrinseci multiple și vădite care necesită sesizarea Curții Constituționale. Considerăm că invocarea pandemiei cu SARS-COV-2 ca laitmotiv care să justifice adoptarea unei ordonanțe de urgență în peste 9 domenii de reglementare simultane este excesivă și naște dreptul discreționar al Guvernului de a abuza de delegarea legislativă pe toată durata pandemiei”, și-au motivat studenții solicitarea.
Guvernul a eliminat pe 18 februarie gratuitatea studenților pentru călătoriile cu trenul.
Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
Florin Cîțu: Nu există nimic gratuit pe lumea asta
Prim-ministrul Florin Cîțu a explicat România era singurul stat din Uniunea Europeană care oferea o astfel de facilitate studenților.
„Vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie. Eu am luat o decizie în ceea ce priveşte această măsură de a subvenţiona doar 50% din biletul de tren (…). Eu spun că subvenţionăm de la buget 50% din biletul de tren pentru studenţii până la 26 de ani. Aceşti tineri mi-au spus – cu ei ce se întâmplă, de ce îi discriminez? Asta este o altă discuţie. (…) Nu am încă un răspuns pentru acei oameni, asta este o discuţie pe care ar trebui să o avem în societate. (…) M-am uitat ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi nu există în nicio ţară, era doar Luxemburg, nu putem să ne comparăm cu Luxemburg, România era singura ţară unde exista această gratuitate, acest 100%. Ne-am uitat la impactul negativ pe care l-a avut pentru industrie, pentru că a însemnat costuri mai mari pentru industrie. Dintr-odată aveai nevoie de mai multe vagoane, aveai nevoie de costuri de mentenanţă mai multe, poate să angajezi mai mulţi oameni. Deci, repet, nu există nimic gratuit. Nu numai faptul că subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici, în loc să îi alocăm în altă parte, dar am creat şi costuri în plus pentru o companie care nu este pe profit şi acea companie ne-a cerut mai mulţi bani să îi subvenţionăm după aceea costuri mai mari”, a explicat Florin Cîțu.
Sursa foto: Inquam Photos / Ana-Maria Dumtiru
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/studentii-ii-cer-avocatului-poporului-sa-atace-la-ccr-eliminarea-gratuitatii-pentru-calatoriile-cu-trenul/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/studentii-ii-cer-avocatului-poporului-sa-atace-la-ccr-eliminarea-gratuitatii-pentru-calatoriile-cu-trenul/ […]