Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Studenții din Iași acuză că sunt expuși infectării cu Covid-19/ Tudorel Toader: Vom discuta despre posibilitatea de a acționa în instanță

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 27 martie 2020 Etichete: , ,

Liga Studenților (LS Iași) susține că în căminele de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași există un pericol epidemiologic, deoarece la solicitarea conducerii, studenții rămași în cămine au fost mutați în camere de mai multe persoane, deși unii se aflau în autoizolare. Mai mult, potrivit acestora, în camerele de cămin în care au fost mutați este frig, nu au apă caldă furnizată permanent, iar o parte dintre studenți au început să dezvolte simptome ușoare, asociate cu coronavirusul.

”Rectorul Tudorel Toader a ignorat recomandările Direcției de Sănătate Publică Iași și a încălcat normele și recomandările privind combaterea răspândirii coronavirusului pentru „a face economie” cu cheltuielile de întreține a căminelor, generând astfel o bombă epidemiologică cu ceas. Odată cu suspendarea cursurilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a luat și decizia evacuării căminelor.

Liga Studenților (LS IAȘI) și reprezentanții studenților în structurile de conducere au intervenit ca studenții care lucrează în Iași și cei care mergând acasă, și-ar fi putut pune în pericol rudele să fie lăsați să rămână în cămine, pe lângă studenții erasmus, cei familiști și cei care vin din centrele de plasament. În urma consultărilor purtate de către Liga Studenților (LS IAȘI) cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și cu specialiști epidemiologi, organizația noastră a recomandat în nenumărate rânduri reprezentanților Universității „Cuza” să procedeze la o decazare graduală, care să nu fie realizată în grabă, și cu posibilitatea ca fiecare student care rămâne cazat să fie singur în cameră pentru a nu crește riscul răspândirii comunitare a coronavirusului”, arată studenții într-un comunicat.

Studenții susțin că administratorii de cămin le-ar fi cerut să evacueze camerele în câteva ore, iar aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, contrar normelor și recomandărilor epidemiologice.

”La mijlocul acestei săptămâni conducerea executivă a Universității „Cuza” a luat decizia de a muta toți studenții cazați în căminele UAIC, astfel încât aceștia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, contrar normelor și recomandărilor epidemiologice. Deși universitatea primește în continuare subvenții pentru cămine și îi este interzis prin lege să obțină profit din activitatea de cămine-cantine, conducerea a declarat că urmărește „să facă economie”, punând practic în pericol sănătatea și viața studenților, dar și a apropiaților lor”, mai spun studenții.

Studenții: Vedem că abuzurile continuă sub conducerea domnului Toader

Liga Studenților solicită conducerii Universității „Cuza” să îi lase pe studenți să fie cazați câte unul în cameră și să respecte pe deplin recomandările autorităților.

„Liga Studenților (LS IAȘI) solicită conducerii Universității „Cuza” să îi lase pe studenți să fie cazați câte unul în cameră și să respecte pe deplin toate normele și recomandările epidemiologice, mai ales cele legate de igiena spațiilor în comun: toalete și oficii de preparare a hranei, iar apa caldă și agentul termic să fie furnizate constant. Respectul pentru acești studenți, mai ales în această perioadă de strâmtorare, este un etalon al integrității morale al conducerii instituției. Din păcate, vedem că abuzurile continuă sub conducerea domnului Toader. Teoretic, cei care vor să meargă până în camera de cămin în care au fost cazați inițial trebuie să facă declarație pe propria răspundere, deși stau în același campus, și să aibă acceptul agentului de pază al căminului respectiv. Toată această situația este absurdă și arată degringolada care există de fapt în universitate.” a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Tudorel Toader: Nu sunt adevărate afirmațiile

Contactat de mainnews.ro, Tudorel Toader susține că acuzațiile studenților din Iași nu sunt adevărate, fiindcă a verificat „deși nici nu era necesar”.

„Nu sunt adevarate afirmatiile la care ati facut referire. Am verificat , desi nici nu era necesar, pentru stiam realitatea. Vom discuta in Biroul Executiv despre posibilitatea de a actiona in instanta pe autorii acelor afirmatii denigratoare, afirmatii care sunt si mai grave in aceasta perioada”, a declarat Tudorel Toader.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW