Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Studenții cer autorităților să se pronunțe în cazul acuzațiilor de plagiat aduse premierului și ministrului educației

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , ,

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat autorităților să se pronunțe în privința suspiciunilor de plagiat care planează asupra prim-ministrului Nicolae Ciucă și ministrului educației, Sorin Cîmpeanu. 

Prin intermediul unui comunicat transmis joi, 29 septembrie, studenții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea ţării.

„În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică şi integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenţilor pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale şi a toleranţei zero faţă de furtul intelectual.  

ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunţe cu celeritate în aceste chestiuni şi fără să ia în considerare numele sau funcţiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună şi mai mult sub semnul întrebării demersurile aşa-zis reformiste din proiectul noii legi a învăţământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor”, se arată în comunicatul ANOSR.

Studenții consideră inacceptabilă invocarea de către Sorin Cîmpeanu a unei reforme în educaţie ca apărare împotriva unor acuzaţii de plagiat

„Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor şi ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credinţă, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu.  

Mai mult decât atât, invocarea aşa-zisei reforme în educaţie ca apărare împotriva unor acuzaţii de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii şi valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnităţi în statul român, indiferent de numele acesteia”, a mai transmis ANOSR.

Sorin Cîmpeanu, acuzat că și-a însușit capitole dintr-un curs

Potrivit unei anchete publicate de Emilia Șercan pe site-ul Press One, Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Șercan arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole, plagiate de Cîmpeanu în 2006, în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Mai multe detalii aici.

Ciucă, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat

Suspiciuni serioase de plagiat planează și asupra șefului executivului. Potrivit unei anchete publicată pe 18 ianuarie de aceeași jurnalistă, teza pe baza căreia Nicolae Ciucă și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată

Conform aceleași surse, lucrarea – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii