Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Studenții au dus cozonaci cu rahat la Ministerul condus de Cîmpeanu: Procentul alocat Educaţiei e ruşinos / Ce le-a promis ministrul

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2021

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a ales un mod inedit de a-și arăta nemulțumirea față de bugetul acordat Educației pentru anul viitor – 2,28% din PIB. Liderii studenților s-au dus miercuri, la Ministerul Educației și la Guvern, pentru a le oferi guvernanților cozonaci cu rahat și cacao, drept echivalent al bugetului acordat educației.

„Ne-am strâns în fața Ministerului Educației pentru a-i colinda pe decidenții ce au în grija lor educația din România! Le-am adus cozonaci cu rahat, simbol al atitudinii guvernanților – indolență îmbrăcată în vorbe goale, pe care studenții nu o acceptă.

După aprobarea pe repede înainte, fără vreo dezbatere publică a legii bugetului de stat pentru anul 2022, am fost siderați de faptul că Guvernul a ratat toate obiectivele legate de sprijinirea studenților asumate prin planul de guvernare. Vorbele goale și promisiunile înșelătoare sunt taxate de studenți. Astăzi am ieșit în stradă pentru a le oferi tuturor celor care preferă să neglijeze educația un cozonac cu rahat”, a transmis federația într-un comunicat de presă.

Într-o declarație pentru Main News, Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), a punctat că procentul de 2,28% din PIB alocat educației este rușinos și reprezintă un mesaj privind importanța educației pentru decidenți.

„În fiecare an, Guvernul ne oferă un cadou – un buget rușinos pentru educație. Anul acesta s-au întrecut, au ajuns să ofere un buget de 2,28% din PIB. Tocmai de asta am spus că în acest an ar trebui să le oferim și noi un cadou și în acest sens am decis să le oferim cozonaci cu rahat și cacao, pentru că bugetul pe care l-au alocat este unul de rahat și pentru că, din punct de vedere simbolic, la fel sunt și angajamentele lor, indolență mascată de vorbe goale”, a declarat președintele ANOSR pentru Main News.

Onița a precizat că reprezentanții studenților au fost primiți de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu care au vorbit despre cele mai presante probleme ale acestora.

„Am fost primiți de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și am discutat despre cele mai presante subiecte ale studenților. Ne referim la creșterea cuantumului burselor. O solicitare care nu este arbitrară, există un mecanism de calcul al cuantumului minim al burselor, ca acestea să fie decente pentru studenți. În momentul de față nu se ia în calcul micul dejun și bugetul este de 4 lei pe o masă, ceea ce este nerezonabil.

Am vorbit și despre subvenția pentru cămine-cantine, ținând cont și de creșterea prețurilor în această perioadă, astfel încât să nu fie o povară pentru studenți prin creșetera taxelor de cămin. Și am vorbit și despre alegerea rectorului și ponderea decizională a studenților în acest proces”, a detaliat Onița.

Ce le-a promis ministrul studenților

Sorin Cîmpeanu a arătat că există susținere pentru aspectele bugetare invocate de studenți, însă cheia se află la Ministerul Finanțelor, după cum ne-a povestit liderul ANOSR. De asemenea, ministrul este de acord și cu creșterea ponderii studenților în alegerea rectorului la 25% din electorat, dar studenții așteaptă să fie transpusă în legislație această promisiune.

„Răspunsul ministrului a fost unul pe care îl așteptam. Există o susținere din partea Ministerului Educației pentru aspectele bugetare, însă cheia este la Ministerul Finanțelor și la Guvern în ansamblu cum anume alocă acești bani. În privința burselor, noi credem că responsabiltiatea stă, în primul rând, la Ministerul Educației de a iniția o hotărâre de guvern pentru a acutaliza subvenția de burse de la 201 lei la 242 de lei per lună per student bugetar.

Nu suntem mulțumiți de soluție, tocmai de asta am mers la Guvern, unde am transmis același lucru, am oferit cozonacii cu rahat. Am fost și solidari cu sindicatele din educație, pentru a crește procentul din PIB alocat Educației. Ministrul și-a oferit susținerea pentru creșterea ponderii studenților în alegerea rectorului la 25% din electorat. Este o revendicare veche a federației. Așteptăm să transpună susținerea în legislație”, a mai precizat Onița pentru Main News.

Foto: Facebook/ ANOSR

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW