Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


STS, despre certificatul digital COVID: Din punct de vedere tehnic, implementarea se va face în acord cu graficul UE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 mai 2021

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) anunță că a realizat cu succes testarea de interconectare cu grupul tehnic de lucru de la nivel european pentru implementarea certificatului digital COVID al Uniunii Europene. Specialiștii STS arată că vor putea asigura implementarea sistemului informatic la începutul lunii iulie, în acord cu graficul stabilit de UE.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene”, arată STS.

Miercuri, 26 mai, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul Uniunii Europene care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale, potrivit STS.

Pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România”, susține sursa citată.

În următoarea etapă, STS va finaliza portalul securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Ultimele detalii despre certificatul digital al UE

„Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare”

Comentarii


  • Thank you for another informative web site. The place else may just I get that type of info written in such a perfect method? I’ve a venture that I am simply now working on, and I have been at the look out for such information.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW