Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


STS anunță că și la alegerile prezidențiale se va folosi sistemul SIMPV în toate secțiile de votare

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic , at 13 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va asigura, la alegerile prezidențiale din luna noiembrie suportul tehnic, aplicațiile, serviciile de telefonie specială dar și funcționarea tabletelor din secțiile de votare. Rolul și atribuțiile STS sunt stabilite prin legislaţie electorală primară, ordonanţe de urgenţă şi hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP), hotărâri şi decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).

Asta chiar dacă, imediat după alegerile europarlamentare, lideri de la PSD, au acuzat că procesul de votare a fost fraudat cu ajutorul tabletelor folosite pentru prevenirea votului multiplu.

” Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură: aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de AEP, şi anume, Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum şi Aplicaţia de centralizare a proceselor-verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV); echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice şi asistenţa tehnică necesară acestora; terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară şi străinătate în vederea asigurării funcţionării SIMPV, înregistrării video-audio a operaţiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor, fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării şi transmiterea acestora în SICPV; servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din ţară”, se arată în comunicatul STS.

STS precizează că tabletele care fac parte din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV) au rolul de a preveni  votului ilegal. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot.

STS ține să sublinieze că nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor. Datele privind exprimarea votului de către alegători sunt obţinute prin numărarea efectivă şi centralizarea voturilor la nivelul secţiilor de votare, sunt consemnate în procese-verbale şi asumate prin consens şi semnături de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi membrii acestora, precizează STS.

Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de AEP.

În perioada premergătoare alegerilor, specialiştii STS şi AEP asigură evaluarea şi instruirea operatorilor de calculator din ţară şi din străinătate, la care participă şi MAE.

În Parlament s-a format și o Comisie pentru verificarea procesului de vot de la europarlamentare, condusă de Olguța Vasilescu. Imediat după 26 mai, ea a fost cea care a acuzat că votul a fost fraudat. Până acum, comisia nu a prezentat nicio concluzie a anchetei la care au fost chemați șefi de la STS, de la AEP dar și de la BEC.

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/sts-anunta-ca-si-la-alegerile-prezidentiale-se-va-folosi-sistemul-simpv-in-toate-sectiile-de-votare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/sts-anunta-ca-si-la-alegerile-prezidentiale-se-va-folosi-sistemul-simpv-in-toate-sectiile-de-votare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/sts-anunta-ca-si-la-alegerile-prezidentiale-se-va-folosi-sistemul-simpv-in-toate-sectiile-de-votare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *