Wednesday, June 16, 2021
Jurnalism corect


Streinu Cercel susține că pandemia de Covid-19 se va termina în 2022/ Când ar putea apărea un vaccin împotriva virusului

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2020 Etichete: , ,

Managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, susține că pandemia de coronavirus ar urma să se încheie în anul 2022, iar un vaccin ai putea apărea în anul 2021 „spre toamnă”.

Streinu-Cercel a precizat că omul va câştiga, „cu siguranţă”, lupta cu coronavirusului, „dar cu pierderi foarte mari”.

„Asta depinde strict de înţelepciunea noastră, iar această înţelepciune nu ne-o poate da nimeni dacă nu vrem să o vedem în noi”, a susţinut el, pentru Antena3.

Întrebat când se va termina pandemia, el a răspuns că „prin anul 2022”, iar un vaccin împotriva coronavirusului, în opinia sa, ar putea apărea în anul 2021, „spre toamnă”,

El a anunţat că în România se va primi o moleculă care să fie folosită în tratarea pacienţilor cu COVID-19, după ce a fost utilizată şi în est, inclusiv în China.

Streinu Cercel, demis de ministrul Sănătății

Conducerea Ministerului Sănătății a decis modificarea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 prin introducerea mai multor specialiști în boli infecțioase, cardiologie, epidemiologie, hematologie, precum și înlocuirea  doctorului Adrian Streinu Cercel din funcția de președinte al acestei comisii.

Decizia vine după ce managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a elaborat un proiect intitulat „Programul <<VACANȚA MARE>> de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/Covid-19>>  care include și măsuri precum separarea vârstnicilor de familii pentru o perioadă de trei luni și izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”. Aceste informații au stârnit un val de temeri și reacții aprinse în spațiul public.

În planul medicului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

 • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
 • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
 • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:
 • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Reacția lui Streinu Cercel

Adrian Streinu Cercel a reacționat, joi, printr-o scrisoare deschisă, după demiterea din funcția de președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19.

În răspunsul său, Adrian Streinu Cercel spune că planul prezentat public ar fi fost interpretat și malițios. Cu privire carantinarea persoanelor vârstnice, medicul o explică că în planul pe care l-a propus nu se regăsește această măsură.

Redăm integral scrisoarea deschisă a lui Adrian Streinu Cercel

În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost tintă unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat Programul Vacanta Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19. Pentru că situația continua să fie prezentata distorsionat, fac următoarele precizări:

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei că o propunere de intervenție de sănătate publica adresata tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariția să în spațiul public la acest moment, când, data fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată şi malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de „carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea că vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă: „indiferent cum se cheamă conceptul „casă” – propria locuinţă, locuinţa de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde – instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri etc”. De aici reiese clar că intenția era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecţie socială, nicidecum ideile tendenţioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate că propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecinţe nefaste în ceea ce priveşte aderența populaţiei la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populaţiei este extrem de periculoasă.

Aşa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru ţara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem – pandemia SARS-CoV-2 – reiterez importanta că în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, aşa cum am fost şi până acum.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW