Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Strategia marilor companii cu capital străin pentru a „fenta” bugetul național, explicată de SRI/ Cazul chinezilor expulzați pentru spionaj și evaziune

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Serviciul Român de Informații(SRI) a atras atenția asupra „manevrelor neortodoxe”  ale unor mari companii industriale, cu capital străin  care au încercat să prejudicieze statul. Potrivit raportului de activitate din perioada 2020-2021, ofițerii SRI au trimis peste o mie de informări  către instituțiile abilitate, pentru a preveni compromiterea intereselor financiare ale României.  

S-a semnalat manipularea de către societăţi autohtone cu capital străin a preţurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societăţile afiliate, în vederea diminuării sau neevidenţierii profitului. A fost semnalată și apariția de grupuri de interese la nivelul unor instituţii-cheie în gestionarea pandemiei.e

Am avut ca obiective principale pe componenta asigurării securității economice informarea beneficiarilor
legali din sectoare economice strategice, protejarea intereselor naționale și promovarea oportunităților
de dezvoltare a economiei statului român”, se menționează în bilanțul SRI, public pe site-ul Camerei Deputaților.

Datele înregistrate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut în 2023 față de anul trecut cu 33,7%. În perioada ianuarie -septembrie 2023, s-au înregistrat  4.831 de societăți cu capital străin.

Care este „strategia” marilor companii cu capital străin pentru a „fenta” bugetul național

Deși investitorii străini ar putea însemna dezvoltare economică pentru țara noastră, SRI spune că marii operatori industriali cu capital străin s-au concentrat pe destabilizarea bugetului național.

În industrie, starea de fapt s-a menținut preponderent în registru negativ, în principal ca urmare a insuficienței resurselor financiare pentru dezvoltarea producției și a neaplicării unor strategii coerente pentru relansarea activităților cu potențial. Unii dintre marii operatori industriali au dezvoltat strategii cu impact negativ asupra intereselor naționale: luarea în calcul a intrării în faliment a unor combinate; prezervarea controlului asupra activelor și resurselor; neachitarea datoriilor către creditori entități de stat”

Gestionarea deșeurilor în raport cu legislația UE, principalul impediment al companiilor străine

Reprezentații SRI spun că gestionarea deșeurilor în raport cu normele impuse de Uniunea Europeană(UE) a fost principalul „impediment” în dezvoltarea companiilor cu capital străin.

„Dezvoltarea durabilă a fost inhibată inclusiv de: implementarea deficitară a politicilor publice asociate gestionării deşeurilor; disfuncții în activitatea unor instituții din domeniu; neîndeplinirea obligațiilor asumate faţă de UE (deșeuri, calitatea aerului, conservarea biodiversității); preocuparea acutizată a operatorilor privați (de salubritate sau în domeniul hidrotehnic) de a-şi maximiza profiturile, prin metode ce afectează interesele statului român şi ale cetățenilor; perpetuarea unor practici ilicite şi a corupției (deşeuri, silvic). Probleme majore au fost generate şi de lipsa unei strategii coerente de gestionare a resursei silvice, respectiv de deficiente sistemice în ceea ce priveşte amenajarea pădurilor şi valorificarea masei lemnoase”, menționează oficialii SRI.

De ce au fost expulzați patru afaceriști chinezi. Curtea de Apel București „Au creat un mecanism financiar ilegal, cu scopul de a prejudicia bugetul”

Compromiterea intereselor economice naționale poate duce la expulzare, arată deciziile definitive ale instanței.  Spre exemplu, în luna iunie ac, Curtea de Apel București(CAB) a decis definitiv că patru afaceriști chinezi să nu revină pe teritoriul României, chiar dacă termenul de expulzare se încheiase în anul 2022. Informațiile de la dosar(n.r. cele care au fost desecretizate) au arătat, în mare, parte, că cei patru chinezi, unii dintre ei căsătoriți cu românce, au creat un sistem financiar ilegal, din peste o mie de firme, însă, interesele economice ale statului nostru ar fi fost puternic compromise, întrucât cei patru ar fi practicat evaziunea fiscală, dar și spionajul în domeniul economic.

„Cetăţenii chinezi au format un mecanism financiar ilegal, alcătuit din peste o mie de firme, scopul lor fiind de a prejudicia bugetul statului român prin operaţiuni de export cu mărfuri achiţizionate la negru, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, cu scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale şi externalizare ilegală de fonduri. Modalităţile folosite constau în importul de mărfuri produse în China, folosindu-se cu precădere serviciile anumitor comisionari vamali şi cointeresarea materială a organelor de control, cu scopul favorizării operaţiunilor de contrabandă, eludarea taxelor vamale şi a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obţinute erau reinvestite, prin alte firme cu acţionariat chinez, pentru achiziţionarea unor mărfuri de pe piaţa românească. Mai mult, cei patru au fost implicaţi în activităţi de culegere de informaţii pe teritoriul României, în domeniul economic, context ce a favorizat constituirea şi consolidarea grupului infracţional”, se arată în motivarea deciziei CAB, postată pe site-ul rejust.ro.

Cei patru cetățeni chinezi(n.r. Zheng Siyong  Zheng You, Li Ning şi Zheng Shuliang)  au fost declarați indezirabili, la cererea Inspectoratului General pentru Imigrări încă din anul 2012, iar în anul 2023 au încercat să revină în România, invocând necesitatea de a fi aproape de familie, însă, nu au reușit să schimbe opinia autorităților.

Declararea ca „indezirabil” este o măsură care se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Citește și:  Gaura din bugetul de stat a crescut la 56 miliarde lei după primele nouă luni din an

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW