Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Strategia lui Dacian Cioloș, dacă va strânge majoritatea

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

Criza politică este departe de a se fi încheiat iar în acest context calculele politice sunt inevitabile. Prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș a transmis marți, 12 octombrie, că va propune un cabinet format în principal din membri USR, însă câteva nume ar putea proveni din afara formațiunii. 

„Reprezentanți ai altor partide nu văd cum ar putea să facă parte atât timp cât nu vor să facă parte. De la PNL și UDMR, dacă ar propune miniștrii în Guvern, mă gândesc că și-ar asuma și coaliția. Avem destule resurse în partid. Pe anumite portofolii ne gândim și la persoane din afara partidului”, a declarat Dacian Cioloș, la B1 TV.

Săgeți către președintele Iohannis

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a criticat presupusa strategie a președintelui Klaus Iohannis, susținută de unii analiști, prin care el ar fi de fapt o propunere de sacrificiu, astfel încât Florin Cîțu să aibă cale liberă pentru o nouă desemnare.

„Am făcut-o asumat (n.r. propunerea) indiferent ce calcule își fac unii sau alții. Toate aceste calcule pe masă sau pe sub masă fac parte din partea cotidiană a politicii. Nu vorbim de negocieri când pui pe cineva în față ca să pice și apoi să vii cu altă propunere ca să eviți Constituția nu e negociere. Într-o negociere poți să faci compromisuri, dar le faci asumat”, a subliniat Cioloș.

Cioloș, în relații bune cu Boc și Bolojan

Dacian Cioloș a recunoscut în schimb că se află în relații cordiale cu primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

„Eu cu Emil Boc mă văd de fiecare dată când merg la Cluj, am făcut din asta o tradiție. Ne știm de multă vreme. Cu Ilie Bolojan nu am mai discutat de ceva vreme. Sunt discuții amicale, fie că avem o problemă politică de rezolvat sau nu. Discutăm în calitate de cunoscuți, de prieteni, aș îndrăzni”, a mai spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, propus să formeze Guvernul

După ce a purtat discuții cu toate grupurile parlamentare, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul USR Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Aparent surprinzătoare, având în vedere poziționarea șefului statului din ultima perioadă, evident favorabilă taberei Cîțu din PNL, conform mediilor analitice interne, desemnarea lui Dacian Cioloș ar face parte dintr-un plan mai amplu al șefului statului prin care un apropiat de-ai săi să ajungă la Palatul Victoria.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW