Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor Apărării: Am discutat despre crearea unui grup de luptă NATO în România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 16 februarie 2022

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat miercuri, 16 februarie, că nu a văzut niciun semn al dezescaladării situației de la granița Ucraina-Rusia. Totodată, șeful NATO a vorbit despre acest „nou normal”, în care Rusia a demonstrat că este „gata să conteste principiile fundamentale ale securității noastre”.

„Noul normal este că Rusia a demonstrat că este dispusă să conteste principiile fundamentale ale securității noastre, cum ar fi dreptul fiecărei țări de a-și alege propriul drum sau dreptul țărilor membre NATO de a se apăra și a-și proteja aliații. Au folosit forța, vedem cea mai mare concentrare de trupe de la Războiul Rece încoace, ca să intimideze alte țări din Europa ca să accepte cererile Rusiei. Acesta este un nou normal care încalcă principii de bază care sunt importante pentru stabilitatea Europei din ultimele decenii.

Regret să spun că nu știm ce se va întampla, dar știm ce s-a întâmplat deja, iar asta este că Rusia a demonstrat că este gata să folosească forța ca să convingă alte țări și să schimbe principii fundamentale pentru securitatea noastră comună, tocmai din acest motiv trebuie să luăm măsuri pe termen lung și să ne gândim la poziția NATO în Est. Nu vreau sa mă gândesc la o soluție finală, am cerut sfaturi și detalii de la comandanții militari asupra amplorii pentru noi grupuri de luptă în România, în regiunea Mării Negre, dar și pentru schimbarea prezenței noastre permanente în Est”, a declarat Jens Stoltenberg miercuri, într-o conferință de presă susținută după reuniunea miniștrilor Apărării din ţările membre NATO.

Stoltenberg a mai declarat că miniștrii au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea apărării NATO, inclusiv stabilirea de noi grupuri de luptă în Europa de Sud și Europa de Est.

„Au salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup în România. Comandanții noștri militari lucrează acum la detalii și vor avea un răspuns în câteva săptămâni.’, a declarat Stoltenberg”, a explicat acesta.

De asemenea, șeful NATO a mai arătat că nu a văzut niciun semn al dezescaladării situației de la granița Ucraina-Rusia.

„Ce vedem pe teren nu este retragerea trupelor, ci faptul că trupele se mută pe poziții”, a punctat el.

Foto: Nato.int

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW