Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Stelian Ion răspunde atacurilor legate de declarația de avere pe anul 2021: A fost completată conform legii. Mă așteptam să apară manipulări și atacuri

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 19 iulie 2021

Ministrul Justiției a explicat că declarația sa de avere pe anul 2021 a fost completată cu respectarea legii, după ce a fost acuzat în spațiul public că există o diferență substanțială între veniturile încasate ca deputat și banii pe care îi are în conturi. 

Este de înțeles și respect interesul public pentru veniturile politicienilor, pentru că sunt la mijloc bani publici. De aceea, este important ca fiecare politician să completeze corect și cu onestitate declarațiile de avere, care sunt documente publice. În momentul în care aceste declarații de avere sunt prezentate tendențios și cu rea-credință, nu mai este însă vorba de a sluji interesul public, ci de a-l manipula și intoxica”, a scris ministrul Justiției, pe Facebook.

În declarația de avere a ministrului Stelian Ion, există o diferență de aproape 70.000 de lei între veniturile obținute ca deputat în anul 2020 și sumele de bani pe care le are în conturi, potrivit Adevărul. Astfel, ministrul Justiției a încasat, în anul 2020, ca deputat, suma de 133.500 de lei, în timp ce unul dintre conturile sale arată că ar fi economisit 322.000 de lei, în timp ce, în declarația de avere din decembrie 2020, avea doar 120.000 de lei.

Astfel, declarația de avere s-a completat în 2021 la rubrica „venituri” cu menționarea sumelor obținute în anul 2020, perioadă în care eram doar deputat, pentru că așa mă obligă legea să declar. Între timp, am încasat venituri și ca ministru, și ca membru de drept al CSM. Acestea vor apărea, în mod legal, în declarația de avere pentru anul fiscal 2021, al cărei termen de depunere este iunie 2022”, explică ministrul.

Stelian Ion arată că, astfel, este obligat să își declare salariile încasate pe anul fiscal 2021 în calitate de ministru și de membru CSM în declarația de avere pe anul 2022.

Declarațiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situația la data declarării pentru celelalte capitole din declarație”, a adăugat Ion, citând din Legea nr. 176/2010 art.4 alin(2).

Ministrul Justiției a precizat că, astfel, „dispariția” împrumuturilor declarate în decembrie 2020 poate fi explicată prin faptul că și-a recuperat și sumele cheltuite în campaniile electorale din anul 2020.

În 2021, adică după depunerea declarației de avere din decembrie 2020, mi s-au restituit integral sumele cheltuite în campanie și acestea s-au regăsit în cont la data completării noii declarații, în iunie 2021. Precizez că am restituit în termenul contractual toate sumele primite cu titlu de împrumut, aceasta fiind explicația pentru „dispariția” împrumuturilor din declarația de avere”, potrivit ministrului.

În plus, Stelian Ion susține că atacurile la adresa sa au ca scop bruierea proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW