Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Stelian Ion, după ce Klaus Iohannis i-a cerut să explice public închiderea definitivă a dosarului 10 august : Dacă există vreo aşteptare din partea cuiva ca ministrul să intervină în acest dosar, îi spun foarte clar că nu se poate întâmpla asta

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 5 martie 2021 Etichete: , ,

Stelian Ion transmite că ministrul Justiţiei nu poate interveni în dosarele aflate în curs de soluţionare, menţionând că răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar. Precizările vin după ce, joi, Klaus Iohannis i-a solicitat acestuia să explice public închiderea definitivă a dosarului 10 august.

„Potrivit legii, ministrul justiţiei nu poate interveni, ar fi foarte grav să se întâmple aşa, în dosarele aflate în curs de soluţionare, în urmărire penală sau la instanţa de judecată. Dacă există vreo aşteptare din partea cuiva ca ministrul să intervină în acest dosar, îi spun foarte clar că nu se poate întâmpla asta, altfel am avea o reîntoarcere în nişte vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere. Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar”, a declarat Stelian Ion.

„E important să vedem şi alte lucruri întâmplate de-a lungul timpului. După anumite soluţii în anumite dosare, s-a ieşit subit la pensie de către unii magistraţi”, a completat ministrul.

Întrebat dacă preşedintele României poate fi considerat responsabil pentru clasarea dosarului, în contextul numirii Giorgianei Hosu şef al DIICOT, ministrul Justiţiei a spus: „Nu pot considera că preşedinte României e responsabil în vreun fel cu acest dosar, nici direct, nici indirect. Şi este foarte important să vedem că sunt oameni politici care îşi doresc să se întâmple lucruri în zona justiţiei”.

„Am o relaţie instituţională foarte bună, foarte corectă, am apreciat linia pe care a mers în aceşti ani şi având o instituţie prezidenţială puternică am reuşit să ne menţinem pe linia de plutire. Suntem de aceeaşi parte şi vrem să meargă bine lucrurile în această ţară. (..) Nu preşedintele mi-a solicitat să vin cu anumite lămuriri, obţinusem anumite informaţii, aveam de gând să fac conferinţa, care s-a suprapus cu anunţul preşedintelui””, a adăugat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei: E important să nu existe portiţe ca un dosar să fie smuls dintr-o parte în alta printr-un fel de articifiu. Voi cere control

”Nu pot interveni pe dosare şi pe soluţii din anumite dosare concrete. Dar am observat de-a lungul timpului, şi voi face o solicitare pentru a face un control, am observat că multe dosare s-au împotmolit de-a lungul anului prin nişte mecanisme care trebuie elucidate şi îndepărtate, printr-un gen de declinări de competenţe, prin smulgerea dosarului de la o direcţie a parchetelor. Lucrul acesta nu este de bun augur. Pe aceste chestiuni voi solicita să facem un control şi să vedem ce remedii legislative putem propune. E important să nu existe portiţe ca un dosar să fie smuls dintr-o parte în alta printr-un fel de articifiu”, a susţinut Stelian ion.

Klaus Iohannis: Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul să fie clasat

Președintele Klaus Iohannis a comentat decizia de clasare definitivă a dosarului 10 august, într-o postare pe Facebook, menționând că „românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnic”. Şeful statului îi cere ministrului Justiţiei să explice de ce cauza a fost închisă şi să găsească soluţii pentru ca responsabilii să răspundă.

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.

Magistrații de la Tribunalul București au respins marți solicitarea DIICOT de reluare a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW