Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Stelian Ion, despre intenția PSD de a încerca închiderea MCV fără desființarea SIIJ: E greu să-și recunoască greșeala

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Stelian Ion, fost ministru al Justiției în Guvernul condus de Florin Cîțu, a comentat vineri, 12 noiembrie, declarațiile făcute de liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe tema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în contextul în care liberalii și social-democrații negociază în aceste zile programul de guvernare al viitorului Cabinet.

Marcel Ciolacu a spus astăzi că Secția specială nu trebuie desființată, ci făcută „mai funcțională”. Nimic neașteptat, pentru cei care au votat cu două mâini aceste legi ticăloase e greu să-și recunoască greșeala”, a scris Stelian Ion, pe Facebook.

Deputatul USR consideră că PNL s-a „urcat” pe subiectul desființării SIIJ și arată că, în realitate, nu s-a zbătut pentru a debloca proiectul aflat la Senat.

Cîțu susținea de curând că desființarea SIIJ nu mai este o prioritate, acest subiect ținând mai degrabă de agenda anului 2024; iar Klaus Iohannis, președintele de facto al PNL, îmi sugera încă din luna mai să o las mai moale cu proiectul de desființare a SIIJ și să reluăm tema odată cu legile justiției”, susține Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției îl acuză pe Klaus Iohannis că ar milita pentru mutarea Secției Speciale la Parchetul General.

Pentru ca ipocrizia să fie dusă până la capăt, mai rămâne acum ca președintele Iohannis să apară pe un cal alb și să anunțe, salvator, că SIIJ trebuie desființată. Și să îl înduplece, chipurile, pe Ciolacu să accepte mutarea SIIJ la Parchetul general, DNA și DIICOT urmând să fie lăsate fără competențele firești”, sunt acuzațiile lui Stelian Ion.

Context

Reprezentanții PSD și PNL negociază formarea unei coaliții de guvernare. Un punct sensibil al discuțiilor reprezintă Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înființată în timpul guvernării PSD și pe care liberalii o vor desființată.

Chestionat vineri, 12 noiembrie, în legătură cu soarta SIIJ, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat împotriva desființării, dar încrezător că Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi ridicat de Comisia Europeană.

Nu e clar cum are de gând Marcel Ciolacu să-i convingă pe decidenții de la Bruxelles să renunțe la MCV, în condițiile în care, în ultimul raport, Comisia Europeană a criticat dur autoritățile pentru că nu au desființat Secția Specială.

La începutul lunii iulie, Comisia de la Veneția și-a dat acordul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Forul european arată, însă, că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, sursele Main News spun că acest amendament nu va trece și de Senat.

El a fost susținut de UDMR, care a mizat și pe preluarea dosarelor de către Parchetul General.

Secția Specială a fost operaționalizată în octombrie 2018, în mandatul ministrului Tudorel Toader. De atunci, structura aflată în subordinea Parchetului General a avut parte de numeroase critici din partea unei părți a magistraților români și din partea unor foruri internaționale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW