Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


STB plătește peste 26.000 euro firmei lui Bogdan Chireac pentru un nou logo

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2023 Etichete: , ,

Societatea de Transport București a cumpărat, prin încredințare directă, servicii pentru realizarea unui nou logo și un nou slogan. Compania din subordinea Primăriei Capitalei a plătit 26.000 de euro unei firme deținute de Bogdan Chirieac, patronul publicației DC News, relatează Impact.ro.

Deși se confruntă cu mari probleme financiare, Primăria Capitalei fiind nevoită să achite an de an sub formă de subvenție peste 1 miliard lei, Societatea de Transport București nu se dă în lături de la cheltuieli mai mult sau mai puțin utile.

Potrivit Impact.ro, STB a achiziționat în această toamnă, prin cumpărare directă, „Servicii realizare manual de identitate vizuală”. Mai exact, contractul presupune „logo, slogan, aplicații practice și realizare concept campanie de conștientizare a publicului și de reafirmare a imaginii”, iar prestarea serviciului se va efectua în 90 zile, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, se arată în descrierea contractului. 

Contract de peste 26.000 euro pentru firma lui Bogdan Chireac

Societatea din subordinea Primăriei București plătește pentru acest contract 130.000 de lei, adică 26.158 de euro. Potrivit SEAP, anunțul a fost publicat pe 14 septembrie 2023 ora 8.21 și a fost adjudecat în aceeași zi, la 10.25. Altfel spus, după 2 ore și 4 minute. La momentul respectiv funcția de director general era ocupată de Adrian Criț, însă mandatul acestuia avea să expire și să nu mai fie prelungit peste doar câteva zile.

Câștigătoare a fost desemnată firma DCNews Research & Development SRL. Potrivit Listăfirme.ro, societatea este deținută de comentatorul politic Bogdan Chirieac (99%) și are doar doi angajați.

Societatea de Transport București se află în acest moment sub controlul total al PNL, după ce cei doi reprezentanți USR în Consiliul de Administrație au fost excluși printr-o mișcare de forță a liberalilor. Viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu, responsabil de sectorul transporturilor și mobilității urbane în Primăria Capitalei, este coordonatorul societății.

Nu este singurul contract al DCNews Research & Developmen pe bani publici. Potrivit Impact.ro, firma lui Bogdan Chireac a mai primit 15.000 de euro de la Consiliul Județean Ilfov, condus de liberalul Hubert Thuma, pentru o serie de sondaje de opinie. Mai exact, „servicii specializate de realizare a unei cercetări sociologice complexe, în vederea identificării elementelor importante ale agendei publice a populației ce va deservi la prioritizarea și direcționarea acțiunilor strategice ale instituției Județului llfov – Consiliul Județean”. 

Tot de la CJ Ilfov firma lui Chirieac a primit în 2023 un contract de 12.600 de euro pentru alte sondaje de opinie.

Contactat de Mainnews.ro pentru a oferi lămuriri, viceprimarul Stelian Bujduveanu a transmis că nu știa despre acest contract, însă va avea o discuție cu conducerea companiei.

Adrian Criț: Nu am avut nicio discuție cu DCNews

Fostul director al STB, Adrian Criț, susține că nu a avut absolut nicio discuție cu vreo reprezentant al DCNews pentru încheierea unui asemenea contract, care ar fi fost atribuit, spune el, în momentul în care nu se mai ocupa de conducerea operațională a companiei.

„Am aprobat referatul de necesitate, însă cel mai probabil a fost în ultimele două săptămâni, atunci când nu mă mai ocupam de partea operațională. Se știa că mie îmi încetează mandatul. Nu am avut nicio discuție cu DCNews. A fost un buget alocat în care trebuia să se facă totul, inclusiv cum arată viitoarele troleibuze. Dacă a făcut-o cineva, eu habar nu am. Trebuie verificat cum a ajuns DCNews să ia acest contract. (…) Trebuie văzut și dacă și-au făcut treaba. Trebuiau să vină și autobuzele și troleibuzele. Stațiile trebuiau modernizate. Nu am gândit-o ca o chestie mică și să dea cineva un tun. E o chestie destul de amplă”, a declarat Adrian Criț pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW