Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


STB introduce primul tramvai Imperio în Colentina

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Începând de luni, 2 octombrie, Societatea de Transport București a introdus pe linia 21 primul tramvai tip Astra Imperio Metropolitan. În perioada următoare pe acest traseu vor circula 12 tramvaie noi.

Primăria Capitalei are în derulare cu firma arădeană Astra Vagoane un contract în valoare de 840,8 milioane lei fără TVA, pentru achiziția a 100 de tramvaie în lungime de 36 metri. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetul local.

Tramvaiele au noua generație de validatoare la fiecare ușă pentru plata călătoriei atât cu cardul bancar, cât și cu dispozitive smart NFC, sistem de aer condiționat și încălzire, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon. Acestea sunt echipate cu prize USB și vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit.

Nu mai puțin de 57 de tramvaie Astra Imperio Metropolitan au fost recepționate și circulă pe liniile 1, 10, 21, 32 și 41. Ritmul de livrare este de un tramvai pe săptămână, astfel că Astra ar trebui să finalizeze comanda anul viitor.

Primăria Capitalei alte 300 de tramvaie

Consiliului General a aprobat, pe 29 iunie, Studiul de oportunitate pentru achiziția a 250 de tramvaie noi. Dintre acestea, 100 vor avea lungimea de 36 metri și vor fi unidirecționale, alte 100 din gama de 27 metri lungime, dintre care 90 unidirecționale și 10 bidirecționale. Restul de 50 vor avea o lungime de 45 metri și vor fi unidirecționale.

Toate tramvaiele noi vor avea echipamente moderne, vor beneficia de sistem de climatizare și vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități.

Valoarea totală estimată pentru achiziționarea celor 250 de tramvaie este de 836 milioane euro, iar pentru obținerea fondurilor necesare PMB va aplica pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în cadrul apelului dedicat mobilității urbane, respectiv din surse care vor fi identificate ulterior.

În același timp, Primăria Capitalei încearcă să obțină finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru achiziția altor 46 de tramvaie, un proiect estimat la circa 150 milioane euro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW